Meteo 03/11/2015

Així es produeix una rubinada, la causa del desbordament tràgic d'Agramunt

Les fortes pluges al voltant de mitjanit sumades a les precipitacions de tot el dia han provocat les riuades al Sió i a l'Ondara

Miquel Bernis
2 min
L'Ondara ahir a Tàrrega. @ajtarrega

BarcelonaD'entre totes les pluges abundants d'ahir, les que han acabat fent més mal són les que van descarregar al voltant de la mitjanit en un grapat de comarques centrals de Catalunya. Una línia molt llarga de ruixats que va afectar en un primer moment el Camp de Tarragona i comarques com la Conca de Barberà, però que amb molta lentitud va anar avançant cap al nord i cap a l'est, i va afectar sobretot diversos sectors de l'altiplà central.

Aquesta tongada de pluges, sumada a l'aigua que ja havia caigut durant el dia, va ser la que va provocar la crescuda sobtada del Sió, també la d'alguns altres rius i rieres com el Llobregós, l'Ondara, la Llanera i la riera de Sanaüja, a la qual pertany el vídeo inferior. 'Rubinada' (o 'rovinada') és el terme que s'utilitza en aquestes comarques i en punts de la Catalunya Central per definir aquest tipus d'avingudes molt sobtades, que apareixen en rius que acostumen a ser secs. La poca vegetació d'aquesta zona de secà és un altre factor que afavoreix aquestes avingudes, ja que el sòl no absorbeix l'aigua amb facilitat. Cap d'aquests rius té estació d'aforament amb dades a temps real que ens permeti saber el volum de la crescuda, però les imatges parlen per si soles.

El fet que fossin aiguats molt estancats fa que les diferències de precipitacions entre observatoris hagin estat importants. Potser la dada més aclaridora del fort aiguat d'ahir a l'altiplà central és la de Pujalt, municipi situat l'Anoia però dins la subcomarca de l'Alta Segarra. Segons dades de l'observador Albert Borràs, ahir es van acumular 146,3 l/m2 en aquest municipi, en 12 anys de dades és el rècord en 24 hores, i no només això, sinó que la xifra dobla l'anterior rècord de pluja en un sol dia (77 l/m2). Fins ara el màxim de pluja en un mes a l'observatori eren els 146,1 l/m2 del maig del 2008, és a dir, ahir en 10 hores va ploure més que en cap altre mes sencer a Pujalt.

stats