Meteo 17/03/2022

La setmana més grisa en més de deu anys a Catalunya

L'anomalia negativa de llum dels últims set dies arriba al 60%, un valor inèdit amb dades des del 2009

3 min
Boires i núvols abundants aquest matí a Sant Bartomeu del Grau

BarcelonaL'arribada de diverses borrasques i la persistència del vent de mar fan que aquests últims dies siguin estranyament grisos. Agafant un període de set dies, les dades són molt poc habituals, sobretot en comarques de l'est on el vent de mestral del cap de setmana no va poder aclarir gaire el cel. A Barcelona els últims set dies hi ha hagut un 59% menys de llum de sol de l'habitual per a l'època, una anomalia que amb dades des del 2009 només va arribar a ser més forta a mitjans de novembre del 2011. A Girona la falta de llum dels últims set dies supera el 60% i no té precedents des del 2011. Un període semblant de foscor és el que hi va haver entre el febrer i el març de l'any passat, que no va ser tan intens, però sí que va ser més llarg que l'actual. I potser molta gent recordarà també que entre el març i l'abril del 2020, coincidint amb les primeres setmanes del confinament, es van encadenar dos períodes de força grisor. La falta de llum llavors no va ser tan remarcable com ara.

Anomalia de llum solar en tant per cent
A partir de dades d'irradiància solar global. Mitjana mòbil de set dies.

A Tarragona la falta de sol no ha sigut tan destacable, però l'anomalia dels últims dies supera igualment el 45%. Les dades d'un observatori de Ponent com el de Tàrrega són diferents de la resta, sobretot perquè aquí els períodes de grisor persistent durant l'hivern són molt habituals a causa de la boira. El gràfic en aquest cas mostra com el gener va ser extraordinàriament assolellat a Ponent i, en canvi, el període actual no és tan excepcional. A Tàrrega l'anomalia de llum ha arribat a ser de més del 70% en alguns mesos d'hivern, per exemple, durant les festes de Nadal de l'hivern 2019-2020.

Anomalia de llum solar a Catalunya en tant per cent
A partir de dades d'irradiància solar global de 25 estacions del Meteocat.

En el conjunt de Catalunya l'anomalia negativa de llum dels últims set dies arriba al 58%, un valor inèdit amb dades des del 2009. L'anterior període més fosc fins ara era el de finals de novembre del 2014 en què es va arribar a una anomalia de set dies del 48%. Un període gris fàcil de recordar és el de l'inici del confinament, llavor al voltant del 20 d'abril l'anomalia va ser del 38%.

Els gràfics, tant per ciutats com del conjunt de Catalunya, també mostren com el xoc ha sigut especialment fort, perquè veníem d'un inici d'any amb molt més sol del que és habitual. Les dades s'han obtingut a partir dels valors d'irradiació solar global que mesuren les estacions automàtiques del Meteocat, un sistema que en lloc de mesurar les hores de sol com en els observatoris clàssics, quantifica la llum que hi arriba, hi hagi núvols o no. Les previsions fan pensar que aquesta falta de sol continuarà com a mínim uns quants dies més. El vent d'entre gregal i llevant continuarà aportant molta humitat i afavorirà la formació de núvols, tot i que segurament el cap de setmana començarà amb més clarianes que els últims dies.

Al País Valencià la situació és molt similar. Avui la delegació valenciana de l'AEMET ha explicat que aquesta podria ser la setmana de falles més grisa com a mínim des del 1938. Des del 15 de març no s'ha vist el sol a València i la previsió fa pensar que aquesta dinàmica seguirà. Els anys amb menys sol durant les festes de Sant Josep (entre el 15 i el 19 de març) havien sigut fins ara el 1953 (11,5 hores de sol), i el 2020 (13,1 hores).

Molta grisor, poca saó

Malgrat tot, les pluges continuen fent-se pregar. La tongada de precipitacions del cap de setmana va servir per fer passar la set als conreus i boscos, però les reserves d'aigua l'han notat poc. Just abans de la pluja de dissabte els embassaments de les conques internes de Catalunya estaven al 52% i ara mateix arriben tot just al 53%. Fins i tot les zones que han rebut més pluja, com l'Empordà, han vist poc increment de reserves: el pantà de Boadella ha passat del 40% al 46%. Això sí, els entre 20 i 40 cm de neu acumulats en molts indrets del Pirineu són aigua de cara a la primavera.

La previsió fa pensar que les precipitacions continuaran arribant durant la segona part del març, encara que ara mateix no hi ha cap situació clara d'una possible tongada de pluges i nevades abundants com la de dissabte passat. S'entreveuen situacions de ruixats irregulars que sembla que beneficiaran sobretot les comarques de Girona i les Terres de l'Ebre, i segurament també molts llocs del Pirineu. La possibilitat de més pluja continua oberta.

stats