Meteo 10/06/2021

Avui hi haurà un eclipsi solar que es veurà parcialment des de Catalunya

El seu màxim serà pocs minuts abans de les dotze del migdia

3 min
L’últim eclipsi de la dècada

Avui hi haurà un eclipsi solar. En el cas de Catalunya, serà un eclipsi parcial, de manera que la Lluna tan sols taparà un bocí de la part superior del Sol (entre un 7% i un 8% del seu diàmetre). Com més al nord-oest de la Península, la porció de Sol que quedarà tapada serà més gran. Així, a Galícia la Lluna arribarà a ocultar el 23% del diàmetre del Sol.

A casa nostra l'eclipsi es podrà començar a veure a les 11.19 h i acabarà a les 12.32 h. L'hora del màxim variarà lleugerament en funció de la zona: a les comarques de Lleida i de Tarragona s'assolirà a les 11.53 h, a les de Barcelona a les 11.55 h i a les de Girona a les 11.58 h.

Així és com es veurà l'eclipsi parcial de Sol d'aquest dijous des de Barcelona

Enlloc de la Terra l'eclipsi serà total, sinó anul·lar. Això vol dir que quan la Lluna se situï entre el Sol i la Terra s'observarà un anell lluminós al seu voltant. La fase anul·lar es podrà veure des del nord de Groenlàndia, el nord-est del Canadà i el nord-est de Rússia. Des que l'eclipsi s'iniciï al bell mig de l'oceà Atlàntic cap a les 10.00 h fins que es deixi de veure a la zona central d'Àsia poc després de les 15.00 h hauran passat gairebé cinc hores.

Consells per observar l'eclipsi

Els eclipsis solars mai s'han de mirar directament a ull nuu, i tampoc amb uns binocles o un telescopi sense cap mena de precaució, ja que es pot prendre mal. Per veure'ls calen filtres protectors potents o unes ulleres de soldador.

Ara bé, es poden utilitzar uns binocles normals i corrents o un telescopi per observar-los indirectament. La idea és col·locar un paper relativament a prop de la lent del telescopi o d'una de les dels binocles i, així, projectar-hi el que veuríem amb els nostres ulls. D'aquesta manera, es pot obtenir una imatge ben nítida de com la Lluna va tapant el Sol de mica en mica. També es pot fer el mateix fent un forat amb una agulla en una superfície de cartró, encarant-la cap al Sol i projectant la imatge sobre una superfície llisa.

Alguns observatoris com el de Pujalt ofereixen la possibilitat de seguir per internet el fenomen tal com es veurà a Catalunya.

Els pròxims eclipsis solars a la Península

Al llarg d'aquesta dècada es podran veure dos eclipsis totals i un d'anul·lar, a la península Ibèrica. El primer tindrà lloc d'aquí a cinc anys, el 12 d'agost de 2026. Serà el primer eclipsi solar total visible des de la nostra zona en més d'un segle, si bé en el cas concret de Catalunya la seva totalitat només es podrà veure des de les comarques del sud del pla de Lleida, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Cal tenir en compte que serà poc abans que es pongui el Sol, és a dir, just quan està ben a prop de l'horitzó. Per tant, per poder-lo observar caldrà tenir bona visibilitat cap a l'oest.

La segona cita amb la Lluna i el Sol serà el 2 d'agost de 2027. En aquesta ocasió des de Catalunya s'observarà un eclipsi parcial, però a l'extrem sud de la Península es podrà gaudir d'un eclipsi total. El seu màxim serà al llarg del matí, poc abans de les onze.

Finalment, el 26 de gener de 2028 hi haurà un eclipsi anul·lar, tot i que no es podrà veure de la mateixa manera a tot el Principat. Altre cop, l'eclipsi es produirà a la vora de la posta de Sol. Això vol dir que, en el cas de Barcelona, només es podrà veure l'inici de la fase anul·lar. En canvi, cap a les comarques de l'oest i del sud del país es podrà veure tota la fase, si bé el Sol s'acabarà ponent abans no s'hagi acabat del tot l'eclipsi.

stats