Meteo 25/11/2017

Una càmera enregistra l'erupció del volcà Agung d'aquest dissabte

Alguns estudis indiquen que l'erupció d'aquest volcà de Bali podria afectar a la temperatura planetària

Manel Cascante
1 min

BarcelonaFeia temps que s'anunciava i, finalment, aquesta setmana el volcà ha entrat en erupció, dos mesos després s'evacuessin els residents més pròxims al cràter. L'erupció inicial d'aquest dimarts, 21 de novembre, va ser petita i va generar un núvol de cendres i vapor que es va elevar uns 700 metres.

Aquest dissabte, a mig matí, a les 10.30, hora catalana, el volcà ha experimentat una nova erupció. La columna de fum i cendres s'ha elevat 1.500 metres per damunt del cràter.

Possibles efectes climàtics de l'erupció del volcà

Les erupcions volcàniques poden arribar a modificar la temperatura planetària, un fet que s'ha pogut observar diverses vegades en el passat.

L'última vegada que el volcà Agung va entrar en erupció va ser entre els anys 1963 i 1964 i va provocar la mort de més de mil persones, a banda d'un descens apreciable de la temperatura planetària, estimat entre 0,2 i 0,3 ºC.

Segons va publicar fa poc el portal científic 'Carbon Brief', algunes projeccions diuen que l'emissió de cendres i gasos d'aquest volcà, en el cas que l'erupció fos de les característiques de la de l'any 1963, podria implicar un descens global de la temperatura d'entre 0,1 ºC i 0,2 ºC entre els anys 2018 i 2020.

Precisar, però, en quina mesura variarà la temperatura és complex perquè hi ha altres fenòmens que hi poden interactuar, entre els quals hi ha si es desenvolupa en un context del Niño o la Niña.

stats