Meteo 22/08/2018

Un huracà de categoria màxima posa en alerta Hawaii

L'arxipèlag afronta la borrasca tropical més potent des del 1992

Miquel Bernis
2 min
El potent huracà Lane és ara de categoria 5 / NOAA

BarcelonaLa més que possible arribada o acostament de l'huracà 'Lane' a Hawaii ha disparat les alertes a l'arxipèlag. La potent pertorbació és a hores d'ara un huracà de categoria 5, la més alta de l'escala de Saffir-Simpson. Porta vents associats sostinguts de fins a 260 km/h, i aquest dimecres al matí hora nostra es trobava a uns 600 quilòmetres al sud de l'illa situada més al sud de l'arxipèlag, i a uns 850 de Honolulu.

Tècnics de la NOAA han pogut gravar aquestes imatges de l'ull de l'huracà mentre obtenien dades de la borrasca fent un vol amb avioneta:

La trajectòria més probable de l'huracà és en direcció nord i oest, cosa que l'aproximaria a Hawaii en els pròxims dies. És incert si la borrasca arribarà a tocar terra, però, ho faci o no, les pluges i les ventades seran molt fortes a la zona. Les afectacions més importants s'esperen en un termini d'entre 48 i 72 hores. Les previsions fan pensar que l'huracà haurà perdut una mica de força en aquest moment, però difícilment haurà baixat de categoria 3. El governador de Hawaii, David Ige, ha explicat en roda de premsa que si l'impacte és directe sobrepassarà de llarg qualsevol previsió que els plans d'emergència puguin preveure.

No és gaire habitual la visita de grans huracans en aquest zona del Pacífic: amb dades des del 1851, són només 5 els precedents d'un huracà de màxima categoria que s'hagi acostat a Hawaii, i mai cap ha afectat de ple les illes. L'últim precedent d'un huracà important que afectés Hawaii data del 1992, quan la borrasca tropical 'Iniki', de categoria 4, va provocar 6 víctimes mortals i va destruir 14.000 cases a l'illa de Kauai.

Trajectòria més probable de l'huracà Lane segons el NHC / NWS
stats