Meteo25/02/2017

La intrusió sahariana a vista de satèl·lit

La massa de pols procedent del desert va assolir Catalunya dijous. Les imatges del satèl·lit de la NASA en mostren la progressió

Manel Cascante

BarcelonaAhir es va acabar la intrusió sahariana que va començar dilluns cap al sud peninsular, i que a Catalunya es va començar a notar dijous, coincidint amb l'arribada d'una massa de núvols alts i mitgencs.

Les imatges de satèl·lit de la NASA permeten veure perfectament la progressió cap al nord de la pols gestada al nord d'Àfrica. La precipitació, associada a les nuvolades que acompanyaven la massa d'aire africana, va ser en forma de fang en alguns sectors de la Península, també a Catalunya, on divendres de bon matí va tenyir de marró extenses zones del litoral i el prelitoral.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que perquè ens arribi pols procedent del desert convé que, abans, al Sàhara, hi hagi tempestes de sorra que aixequin la pols i carreguin la part baixa de l'atmosfera d'aquest material. El següent requisit és que, en altura, el vent circuli de sud cap a nord. Quan es dona aquesta combinació, les petites partícules poden arribar a viatjar centenars –o alguns milers– de quilòmetres i a assolir latituds molt més elevades. La pluja de fang no és exclusiva, per tant, del Mediterrani, sinó que pot arribar a caure també al centre o el nord d'Europa.

La pols africana s'ha vist, fins i tot, que pot creuar l'Atlàntic i arribar fins a la conca de l'Amazones, on aporta nutrients essencials per a la vegetació com el fòsfor.

Cargando
No hay anuncios

El Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC) i l'Aemet gestionen un centre operatiu de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM): el Barcelona Dust Forecast Center, on es duen a terme prediccions de pols atmosfèrica per al nord d'Àfrica, el Pròxim Orient i Europa.

Cargando
No hay anuncios