La méteo

La méteo: el temps es torna a complicar els pròxims dies

Els ruixats aniran a més a partir de dijous i a partir del cap de setmana poden arribar pluges més generals

3 min

BarcelonaAquest Sant Jordi va estar marcat per un temps canviant 100% primaveral, però amb temperatures més pròpies d’un dia d’hivern. De fet, es van batre rècords de fred a la nit i les glaçades encara han estat més extenses dimecres (totes les dades i imatges les trobareu al final d’aquesta informació). Els termòmetres han tocat fons aquesta matinada amb ambient molt fred per a l’època i glaçades extenses a l’interior, una mala notícia per a la pagesia. La calma tornarà a dominar, però els pròxims dies arribaran noves pluges.

Ambient d’hivern a primeres hores

Estem molt pendents dels efectes de les glaçades en algunes zones agrícoles. Les temperatures han tocat fons la matinada i primeres hores del dimecres amb part de l’interior sota zero, fins i tot en punts del prelitoral. També s'ha tornat a baixar dels -10ºC a les cotes altes del Pirineu. Un ambient de ple hivern totalment fora de lloc per trobar-nos gairebé a finals d’abril. Haurem de veure si aquestes gebrades tardanes han malmès algunes collites, sobretot d'arbres fruiters que es trobaven en plena floració.

Dimecres: torna la calma

El sol dominarà aquest dimecres i ja no s’esperen xàfecs de tarda enlloc. Tan sols quedaran restes de núvols i d’algun ruixat a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu que anirà pujant fins als 1.400 metres. Dia molt aprofitable en conjunt i vent de mestral i tramuntana encara al sud, a la Costa Brava i als cims del Pirineu.

Pel que fa a les temperatures, remuntaran després d’un matí hivernal. Les màximes pujaran en general, fins i tot clarament al Pirineu i al Prepirineu. Un repunt tèrmic que farà que l’ambient sigui més suau al centre del dia amb moltes màximes de 14 a 19ºC, més altes al sud i a Ponent. Hi haurà un marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit.

Pròxims dies: tornen les pluges

La calma del dimecres durarà poc. Entre dijous i divendres es tornarà a complicar el temps amb risc de xàfecs a qualsevol punt, però sobretot al Pirineu i al Prepirineu amb un ascens de la cota de neu. Les temperatures mínimes pujaran clarament i deixarem enrere les glaçades fora del Pirineu.

Estem molt pendents de la formació d’una borrasca mediterrània que ens podria portar pluges més importants a finals de setmana. Encara hi ha incertesa en aquest sentit i haurem d’anar seguint amb atenció l’actualització dels models. Amb els mapes actuals, sembla que entre dissabte i l’inici de la setmana vinent tindríem diverses tongades de precipitacions generals i generoses. Si això acaba passant, seria una gran notícia en la lluita contra la sequera.

Balanç de la pluja i rècords de fred

La matinada d'aquest dimecres ha estat molt freda amb les glaçades més intenses i tardanes dels últims anys fora del Pirineu. En punts de l'interior i del prelitoral de Girona s'han assolit mínimes d'entre -2 i -6 ºC amb algun rècord de fred a finals d'abril. Fortes gebrades que han durat hores i que poden haver afectat cultius, sobretot d'arbres fruiters que es troben ara mateix en plena floració.

Tot plegat després d'un dels Sant Jordi més freds o frescos dels últims anys. De fet, les temperatures van ser especialment baixes de matinada i primeres hores amb glaçades a punts de l'interior i del prelitoral. Una situació atípica per a l'època que va deixar alguns rècords de fred nocturn. En aquest sentit, fins a 83 estacions del Meteocat amb més de vint anys de dades van registrar la seva temperatura més baixa en un 23 d'abril. Destaca l'Observatori Fabra de Barcelona, on els 5,1 ºC registrats són la mínima més baixa en un Sant Jordi des de l'any 1934 i la cinquena més baixa de tota la seva sèrie.

Les glaçades van aparèixer en diverses zones de l'interior i del prelitoral, però sobretot als cims del Pirineu amb valors clarament sota zero. Moltes mínimes d'entre -10 i -15 ºC en aquesta zona, destacant els gairebé -17ºC de mínima a la Pica d'Estats (Pallars Sobirà).

D'altra banda, tot i que els ruixats dispersos de Sant Jordi no van ser destacats, encara cuegen les importants pluges caigudes dilluns que van anar acompanyades (sobretot a la tarda i a la nit nit) de fortes tempestes i calamarsades. Van afectar principalment el litoral i el prelitoral de Barcelona i del nord del Camp de Tarragona amb autèntics patacs d'aigua i paisatges que van quedar completament blancs pel gel.

En alguns casos es van acumular entre 15 i 30 l/m², però localment més. Aquest va ser el cas, per exemple, de Calafell o Cunit (Baix Penedès) amb 52 i 47 l/m² respectivament, Tamarit (Tarragonès) amb 51 l/m², Sitges (Garraf) amb 44 l/m² o Canaletes (Alt Penedès), amb 36 l/m².

stats