Meteo 02/02/2016

La marmota Phil ja té el seu veredicte

Com cada dos de febrer Punxsutawney ha celebrat la festa del rosegador que preveu el temps

Miquel Bernis
2 min
En Phil, l'estrella del dia a Punxsutawney. @GroundhogClub

BarcelonaEn Phil de Punxsutawney, la famosa marmota que preveu el temps, ja ha emès el seu veredicte. Com cada any per la Candelera en aquest poble de l'estat de Pennsilvània s'ha celebrat la seva festa, que consisteix a alliberar l'animal i comprovar si es veu la seva pròpia ombra. Aquest any en Phil no se l'ha vist, cosa que, segons la tradició, vol dir que la primavera arribarà aviat. Si l'hagués detectat i hagués tornat cap al seu cau hauria volgut dir que l'ambient d'hivern s'allargaria sis setmanes més. No sembla estrany el seu pronòstic tenint en compte que, tot i la forta tempesta de neu que hi va haver a la costa est dels Estats Units fa pocs dies, en general l'hivern està sent molt suau a la zona, com està passant a bona part de l'hemisferi nord.

La festa se celebra a primera hora del matí cada dos de febrer des de 1886 en aquesta localitat ubicada uns 100 quilòmetres al nord-est de Pittsburgh. Vist que una marmota viu entre 6 i 10 deu anys de mitjana, és obvi que hi ha hagut diferents marmotes Phil durant aquests anys, però els organitzadors de l'esdeveniment mantenen en secret quants animals han format part de la tradició fins ara. No passa al mateix a Winnipeg, al Canadà, on una festa similar ha hagut de ser suspesa per la mort de l'animal dos dies abans de l'esdeveniment. La marmota Willow va morir amb cinc anys de vida al centre on se la cuidava, fet que ha obligat a cancel·lar la predicció, com han explicat al blog del centre.

Aquí la tradició diu que si la Candelera riu l'hivern és viu, i, més enllà d'algunes boires durant el matí a Ponent i a la Catalunya Central, el dia ha rigut en general. La dita ens diu que l'hivern podria tenir encara sorpreses per ensenyar-nos, però els mapes semblen apuntar cap a una altra direcció

stats