Meteo 09/07/2018

Més de 125 morts en les inundacions al Japó

Els equips de rescat busquen una seixantena de desapareguts al sud-est del país

Miquel Bernis
2 min
Destrosses per les inundacions a la ciutat de Kurashiki.

BarcelonaNo ha sigut cap tifó ni ha tingut nom propi, però la situació de pluja torrencial que ha afectat el Japó els últims dies ha provocat un balanç de víctimes mortals que ja arriba fins als 126 morts, segons el recompte encara provisional de la que ja és la pitjor catàstrofe natural registrada al país en les últimes dècades. Les inundacions han afectat especialment les prefectures d’Okayama i Hiroshima -a més de 500 quilòmetres al sud de Tòquio-, on l’abundant aigua i les esllavissades han fet que encara hi hagi una seixantena de persones desaparegudes. Aquestes són les zones més devastades, però hi ha fins a 13 prefectures del Japó afectades pels aiguats.

Segons va publicar el diari japonès The Mainichi, el departament d’Emergències i Incendis ha explicat que és la primera vegada en 35 anys que han mort més de 100 persones en tan poc de temps a causa de la pluja. El precedent més immediat serien les inundacions del juliol del 1983. Cal tenir en compte que el Japó és un país acostumat a rebre tifons i temporals molt forts, cosa que permet posar en context la gravetat i violència de la situació d’aquests últims dies.

Molts rius s’han desbordat i les esllavissades són nombroses. Les dades de pluja són impressionants: a Hiroshima s’hi van acumular fins a 407 l/m( 2) entre dijous i divendres passat, i a Okayama 303. Es tracta de ciutats separades per uns 140 km, i al mig hi ha Fukuyama, que en va rebre 330. Fukuoka és a més de 300 quilòmetres d’Okayama i també va rebre 340 l/m( 2) en dos dies. A Kyoto es van acumular més de 330 l/m( 2) entre dimecres i dissabte. D’alguna manera és com si Roses, Barcelona, Tortosa i fins i tot el nord del País Valencià haguessin rebut al mateix temps entre 300 i 400 l/m( 2) en dos dies. Aquesta immensa extensió de les pluges molt abundants explica la gran quantitat de rius desbordats i d’esllavissades. Les imatges de Kurashiki (molt a prop d’Okayama) difoses pel canal NHK posen de manifest l’extensió de les inundacions en alguns indrets.

Talls de subministrament

Segons l’agència Reuters, es calcula que més d’onze mil domicilis han quedat sense llum, i centenars de milers no poden fer servir aigua corrent. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va cancel·lar el viatge oficial que tenia previst fer a Europa i el Pròxim Orient per seguir de prop les feines de recerca. Empreses com Mazda, Daihatsu i Panasonic van haver de suspendre la producció divendres, i l’afectació en una part de la xarxa viària principal del país també ha alterat l’activitat logística de companyies de transport. L’Agència Meteorològica del Japó va retirar el nivell màxim d’alerta a les zones afectades, tot i que mantenia els avisos per inundacions i esllavissades en unes quantes prefectures. El ministeri de Territori mira d’extreure l’aigua de les zones negades, una feina que es podria allargar dues setmanes.

stats