Meteo 02/06/2022

El maig més calorós a Catalunya des que hi ha dades

Al Tibidabo la mitjana de temperatura d'aquest mes és més alta que la normalitat del juny de fa algunes dècades

3 min
Imatge de la platja de la Barceloneta durant l'onada de calor del mes de maig.

BarcelonaS'ha acabat el mes de maig més calorós com a mínim des del 2009 a Catalunya. La mitjana de temperatura del mes s'ha situat en 17,1 °C, un valor que supera clarament els 16,6 °C del maig del 2020, que fins ara eren el valor més alt dels últims anys. Curiosament, aquell any el juny va ser bastant fresc i la mitjana de temperatura va ser només unes dècimes més alta que la del maig (17,7 °C). A hores d'ara no hi ha indicis que això s'hagi de repetir enguany. Si s'agafa com a referència el període 2009-2020, l'anomalia de temperatura d'aquest mes ha sigut de 2,7 graus. Els migdies han sigut proporcionalment més calorosos que les nits. L'anomalia de les màximes ha arribat als 3,3 graus, mentre que la de les mínimes s'ha quedat en 1,7.

El Meteocat ha catalogat el mes com el maig més càlid que s'ha mesurat a Catalunya, superant els precedents força recents del 2020, el 2015 i el 2009. Les anomalies de temperatura han arribat a ser de fins a 5 graus en alguns punts elevats com el puig Sesolles del Montseny, on hi ha hagut una anomalia de 5,1 ºC respecte del període de referència 1961-1990. A l'Observatori Fabra l'anomalia ha arribat a ser de 4,8 ºC i a Montserrat de 4,6. L'Aemet també ha fet el seu balanç i destaca que aquest ha sigut el maig més càlid a Catalunya com a mínim des del 1940.

La gran quantitat de dies de calma ha afavorit que les nits fossin encara fresques, a excepció de punts elevats, en què la inversió tèrmica facilita que la temperatura també sigui alta de matinada. És el cas de l'Observatori Fabra de Barcelona, que ha viscut un maig de rècord amb molta diferència respecte de les dades d'anys anteriors. Al Tibidabo la mitjana de temperatura d'aquest mes de maig ha sigut de 20,7 °C, molt per sobre de l'anterior rècord del 2020, que era de 19,2. Hi ha una dada realment xocant en aquest sentit: la mitjana de temperatura del juny al Fabra amb dades del període 1981-2010 és de 20,8 °C. És a dir, el maig d'aquest any ha sigut gairebé com un juny normal al Tibidabo, i això tenint en compte dades recents. Si s'agafa el període de referència 1961-1990, la mitjana de juny és de 19,7 °C, és a dir, que aquest maig hauria sigut un juny càlid en el context de fa algunes dècades. Cal tenir en compte que al centre de Barcelona les dades són una mica diferents. Al Raval la mitjana del maig d'enguany ha sigut de 21,2 °C, només una dècima de grau superior a la dada del 2020. En el conjunt de Catalunya, com hem vist, tampoc hi ha hagut tanta diferència entre el maig del 2020 i el d'enguany.

El Fabra no és l'únic observatori històric que ha batut el seu rècord de maig: l'Observatori de l'Ebre de Roquetes també ha superat per una dècima el rècord del 2020, i és, per tant, una altra estació centenària que ha registrat el maig més càlid de tota la seva sèrie, encara que per ben poc. A Lleida la mitjana del mes ha arribat a 21,4 °C, molt per sobre de l'anterior rècord de 20,5 del 2020. A l'aeroport de Reus els 19,5 °C d'enguany freguen el rècord de 19,6 del 2020. A l'aeroport de Girona aquest també ha sigut el maig més calorós des que hi ha dades, tot i que la diferència amb el del 2020 ha sigut aquí també de només una dècima de grau.

Tot i que la majoria de dies del mes hi ha hagut temperatures per sobre del que caldria esperar per a l'època, la calor va ser extraordinària sobretot el cap de setmana del 21 i 22 de maig, en què un gran nombre d'estacions van batre el seu rècord de temperatura del mes. A Castellbisbal i a Anglès el termòmetre va arribar a 38,5 °C, una dada insòlita a Catalunya en un mes de maig. Aquest cap de setmana passat encara va caure algun altre rècord històric, com el de l'aeroport de Reus, on dissabte es va arribar a 33,4 °C, la dada més alta en un cinquè mes de l'any com a mínim des del 1953.

stats