Neu
Meteo 16/03/2023

El Pirineu té molt poca neu en l'habitual punt àlgid de la temporada

La calorada dels últims dies ha anat fonent un mantell nivós que ja escassejava

2 min
El Puigmal amb poca neu en una imatge d'arxiu del mes de desembre

BarcelonaLes altes temperatures dels últims dies i la manca de precipitacions estan deixant el Pirineu gairebé sense neu molt abans del que caldria esperar. Algunes estacions de mesura del vessant nord de la serralada no tenien un mantell de neu tan prim en aquesta època de l'any com a mínim des del 2009.

És el cas, per exemple, de l'estació que el Meteocat té a Certascan, a la cota 2.400, on a hores d'ara no s'arriba ni a 30 cm de neu. Amb dades des del 2009 la mitjana en aquest moment de l'any és de 170. La calor dels últims dies ha desfet molta neu, però només és un dels factors d'aquesta situació. Fa una setmana quan tot just començava a enfilar-se el termòmetre el gruix era de 45 cm. L'estació que hi ha a prop del port de la Bonaigua, a uns 2.300 metres, passa per una cosa molt similar. A hores d'ara hi ha 27 cm i fa una setmana n'hi havia 66. De mitjana en aquest punt de la temporada sol haver-hi més de 2 metres de neu en aquest punt del Pirineu.

Gruix de neu en diferents punts del Pirineu a 15 de març
Dades en cm

En altres punts del Pirineu on el mantell de neu no sol ser tan important ni tan persistent durant l'hivern la situació no és tan excepcional, però també és delicada. Al nord del Cadí, per exemple, hi ha poc més de la meitat de la neu que sol haver-hi. Al vessant sud, a Boí, no s'arriba ni a 30 cm quan el més normal seria que n'hi hagués més de 100. En aquest cas, però, el gruix de neu més important de l'any no sol arribar fins a l'abril.

Diversos canvis de temps de cara als deu dies vinents ajudaran a millorar sensiblement la situació. Dissabte el pas d'un front deixarà neu fins als 1.500 metres al Pirineu Occidental i la setmana que ve és probable que al voltant de divendres hi hagi més nevades, però tot fa pensar que s'arribarà a l'abril amb una situació no gaire millor a l'actual. Segurament els set dies vinents estaran marcats per temperatures molt normals per a l'època, amb un ambient de final d'hivern que, si més no, evitarà que el mantell de neu es continuï reduint.

stats