Meteo 30/09/2019

Avís d'huracà a les Açores per l'arribada del 'Lorenzo'

Mai una huracà havia arribat a categoria cinc tan a prop d'Europa

Miquel Bernis / Oriol Rodríguez
2 min
L'huracà 'Lorenzo' vist dissabte des del satèl·lit AQUA / NASA

BarcelonaEl 'National Hurricane Center' nord-americà ha activat un avís per huracà a les Açores, a la vista de les previsions que apunten que el 'Lorenzo' afectarà l'arxipèlag encara en situació d'huracà dimarts al vespre. Ahir al matí aquest potent cicló tropical va assolor la categoria 5, la màxima de l'escala Saffir-Simpson. Mai abans, des que es tenen dades oficials (1851), s'havia registrat un huracà d'aquesta intensitat tan al nord i a l'est de l'oceà. El 'Lorenzo' és tot just el tercer huracà que arriba com a mínim a categoria 3 a l'Atlàntic aquesta temporada.

Al llarg del dia avui l'huracà ha anat perdent força, i a hores d'ara ja és una cicló tropical de categoria 2 que encara porta vents sostinguts associats de més de 165 km/h. És molt possible que el 'Lorenzo' perdi una mica més de força entre avui i demà, però la borrasca podria afectar amb vents huracanats especialment l'oest de les Açores on s'hi troben illes com Flores i Corvo. L'avís és vigent per aquestes illes, però també per a Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa, Terceira. A la resta d'illes hi ha un avís menor, de tempesta tropical. Protecció Civil ha demanat a la població que talli els arbres que estiguin en risc de caure, que es busqui refugi pels animals i que s'eviti tenir objectes que puguin volar als jardins.

A la imatge del canal infraroig del satèl·lit METEOSAT d'ahir a les onze del matí es podia observar l'espiral de núvols associada al 'Lorenzo' al bell mig de l'Atlàntic. Si es compara amb la superfície que ocupa la península Ibèrica, es pot veure que tenen una mida similar.

Dijous va naufragar el vaixell 'Bourbon Rhode' mentre anava des de les Illes Canàries fins a la Guaiana. L'accident va ocórrer a 111 km de l'ull de l'huracà. Tres de les catorze persones que anaven a bord van poder ser rescatades, però la resta continuen desaparegudes.

Tot i que la predicció més enllà de dimecres és encara incerta, sembla que la matinada de dijous passarà a ser un exhuracà. De cara a la matinada o el matí de divendres, podria arribar a Irlanda en forma d'una depressió molt activa acompanyada de fortes ventades.

stats