Meteo 17/03/2018

Analitzem la regió font del fred que es preveu per a la setmana vinent

Les invasions fredes s'han posat de moda aquesta segona meitat de l'hivern

Marc Gassó
2 min
Experiments amb aigua calenta al congelador siberià d'Oymyakon / SHEILA DELALOYE

BarcelonaEn aquest últim tram de l'hivern meteorològic tan entretingut que estem tenint, molt probablement heu sentit en diversos mitjans de comunicació, o no necessàriament mitjans: invasió àrtica continental, invasió freda del centre d'Europa o simplement la paraula 'siberiana', de la regió de Sibèria, a Rússia.

Com és que fa tant fred a Sibèria?

Sibèria és una regió que està situada a la zona septentrional d'Euràsia, entre l'oceà Àrtic i el Pacífic, l'Àsia central al sud i els Urals a l'oest, direcció Europa. Aquesta zona del planeta es caracteritza per tenir una orografia gairebé plana. La zona més occidental i pròxima a Europa se situa entre els 50 i els 150 metres d'altitud, gairebé a nivell del mar. De fet, hi ha zones que fins i tot estan lleugerament per sota el nivell del mar i pateixen inundacions. Aquesta gran plana va ser formada per dipòsits al·luvials durant el Cenozoic (l'era geològica més recent, des dels 65 milions d'anys fins fa 2 milions).

Per tant, la situació de la regió, sumada a una orografia favorable, fa que aquesta zona sigui una de les més fredes del planeta i amb un clima continental subàrtic molt extremat. A l'hivern difícilment se superen els 0 ºC durant tota l'estació astronòmica i l'àmbit és gèlid les 24 hores del dia. Això es deu a una gran subsidència (anticicló tèrmic) causada per l'aire fred que s'acumula a mesura que avança l'hivern. Per fer-nos-en una idea, la ciutat de Novosibirsk, que és una de les més poblades de Sibèria, al gener té una temperatura mitjana de –16,2 ºC. És a dir, s'arriba a temperatures mínimes de –30 ºC amb una certa facilitat i les temperatures màximes, en els millors casos, estan al voltant de –10 ºC. Realment es fa molt difícil la vida quotidiana amb aquests valors termomètrics.

I el tren siberià… o siberiana?

El tren siberià o siberiana, anomenat col·loquialment així per molts mitjans de comunicació, no és el moviment d'una part de la gran massa d'aire fred de la Sibèria occidental –que fa de regió font del fred europeu–. Gràcies a diferents combinacions d'anticiclons i borrasques, fa que aquesta massa d'aire es desplaci de nord-est a sud-est, cap a Europa. Perquè això no passi, però, generalment ens trobem amb un patró meteorològic concret, on hi ha altes pressions o anticicló a Escandinàvia. Tanmateix, depressions al Mediterrani oriental. És a dir, es tracta d'una situació retrògrada, ja que s'inverteix el corrent general atmosfèric –d'oest a est–. A continuació, al mapa es poden apreciar els diferents centres d'acció i el tren siberià o siberiana.

Imatge que simbolitza els dos patrons principals i el "tren siberià" /  ARA Méteo

Si aquest encaix dels dos centres d'acció segueix ferm durant dies i dies (fet que no acostuma a passar), l'aire fred de Sibèria va viatjant cap a l'oest i sud-oest fins a afectar-nos de ple, o no. Depenent de moviments finals en els centres d'acció, l'aire fred siberià progressarà més o menys quilòmetres cap a l'oest o sud d'Europa.

stats