Meteo 05/09/2016

El vent sec provoca nous rècords de temperatura aquest dilluns

L'Observatori de l'Ebre ha superat els 40 ºC per tercera vegada en 96 anys

Miquel Bernis
2 min
Cala Xelín, a l'Ametlla de Mar, aquest cap de setmana. / AGUSTÍ DESCARREGA

BarcelonaL'extraordinària calorada que ens està afectant des de l'inici del cap de setmana continua provocant temperatures totalment fora del que és comú per un mes de setembre. Avui, els valors proporcionalment més alts s'estan produint a les Terres de l'Ebre, a causa del vent de mestral sec i reescalfat que hi bufa. A l'Observatori de l'Ebre l'estació automàtica que hi té instal·lada l'Agència Espanyola de Meteorologia ha registrat aquest migdia una màxima de 41,2 ºC. Es tracta d'un valor no només extraordinari per ser un mes de setembre, sinó gairebé per a qualsevol mes de l'any. Tant és així que fins ara en 96 anys aquest observatori ubicat a Roquetes només havia superat els 40 graus en dues ocasions, el 27 d'agost del 2010 (41,1 ºC), i el 7 de juliol de 1982 (43 ºC).

Altres màximes molt destacables d'avui són els 39,8 ºC d'Aldover, els 39,5 de l'Ametlla de Mar, els 39,3 d'Ulldecona, els 38,1 de Cabanes o els 36,6 de Valls, segons dades del Meteocat i de la xarxa d'estacions automàtiques d'observadors particulars, Meteoclimatic. Mitjançant una piulada, el Servei Meteorològic de Catalunya ha explicat que les temperatures d'avui en estacions com Ulldecona i l'Aldea són inèdites com a mínim en els últims 25 anys.

Al País Valencià, les màximes avui tornen a ser igualment molt altes, i el vent sec ha disparat les temperatures fins i tot a prop de mar. A Rebolledo, una pedania d'Alacant, s'ha arribat fins als 40, 9 ºC, segons dades de la xarxa d'estacions Avamet, a Elx fins als 40,3, i a Novelda i a Xàtiva s'han arribat a superar els 42 ºC.

Les temperatures començaran a baixar lleugerament a partir de demà, i com més avanci la setmana més normals per a l'època seran. Demà encara bufarà tramuntana a l'Empordà i a Menorca al matí, però el vent perdrà força amb el pas de les hores.

stats