Meteo 08/12/2015

Rècord de pluja en 24 hores al Regne Unit

La potent borrasca Desmond ha deixat pluges extraordinàries al nord d'Anglaterra. Les dades ni tan sols s'acosten als rècords registrats al Mediterrani

Miquel Bernis
2 min
Composició dels radars meteorològics del Regne Unit durant el cap de setmana. @METOFFICE

BarcelonaUn fort temporal està afectant el Regne Unit des de l'inici del cap de setmana, la potent borrasca atlàntica Desmond ha generat una situació de vents molts forts i pluges abundants en diferents sectors del país, fins al punt que s'ha batut el rècord d'acumulació de pluja en 24 hores, segons dades del servei meteorològic del Regne Unit, Met Office. Al Parc Nacional de 'Lake District' ubicat al nord d'Anglaterra s'hi han acumulat 341,4 mm en només un sol dia aquest cap de setmana, una xifra que s'ha enfilat fins als 408 mm en 48 hores, valor també inèdit al país.

Les pluges fortes es podrien repetir demà novament centrades al nord-oest d'Anglaterra i al sud d'Escòcia, on el servei meteorològic del Regne Unit alerta de la possibilitat de noves inundacions. Puntualment podrien arribar a caure fins a 100 mm sobre un sòl ja molt saturat d'aigua per les pluges del cap de setmana. El temporal també ha provocat forts cops de vent que es preveu que es repeteixin demà.

Un dels fets més curiosos d'aquest episodi de pluges és que el mateix sistema frontal ha provocat pluges molt abundants també a l'altra banda de l'Atlàntic, a Florida. La coincidència arriba fins al punt que la població de Kendal, al Regne Unit, ha recollit 263 mm en dos dies aquest cap de setmana, mentre la població del mateix nom ubicada a Florida, Kendall, n'ha recollit 223 en 24h, rècord absolut d'aquesta ciutat americana.

Per posar en context el rècord del Regne Unit cal recordar que a nivell mundial el màxim de pluja en 24 hores està ubicat a Cilaos, a l'illa de Reunió, on el 1966 hi van arribar a caure 1825 mm en només un dia a causa d'un cicló tropical. A Catalunya hi ha hagut també registres similars i superiors durant les últimes dècades, per exemple els 397 mm que van caure el 9 d'octubre de 1994 a Cornudella de Montsant, i el 341 caiguts també en només un dia a la Molina el 7 de novembre de 1982. Aquell episodi en va deixar fins a 556 en 48 hores en aquesta estació del Pirineu.

Els rècords més espectaculars a la península, però, cal buscar-los al sud del País Valencià: a Oliva el 3 de novembre de 1987 hi van caure 817 mm en 24 hores, un rècord que va ser certificat fa pocs anys. En aquell mateix episodi també en 24 hores van arribar a caure 790 mm a la Pobla del Duc i 720 a Gandia, pluges totes elles bastant superiors al que acostuma a ploure a Barcelona en un any sencer. A les Balears el rècord està ubicat a Escorca, on el 22 d'octubre de 1959 hi van caure 536 mm en un sol dia.

stats