Meteo 17/01/2019

La neu bat rècords als Alps i s'estendrà per més parts d'Europa la setmana que ve

En només 15 dies algunes regions d'Àustria han rebut més de 450 centímetres

Miquel Bernis
2 min
Membres de l'exèrcit treient neu d'una teulada a Àustria / REUTERS

BarcelonaLes nevades d'aquests primers dies del 2019 estan deixant dades rècord en alguns sectors dels Alps. Els últims 15 dies com a mínim 12 persones han perdut la vida a causa d'accidents relacionats amb la neu en diferents llocs de la serralada, on hi ha hagut les acumulacions de neu més importants en dècades o fins i tot en tot un segle.

Segons dades fetes públiques ahir pel Servei Meteorològic d'Àustria, les precipitacions de les últimes dues setmanes són excepcionals i fins i tot suposen rècords. A Hochfilzen, al Tirol, s'hi han acumulat 451 centímetres de neu des de l'1 de gener, una nevada que es considera que es repeteix un cop cada 100 anys. Amb dades des del 1971 mai havia nevat tant en tan poc temps en aquest lloc d'Àustria. A Seefeld, també al Tirol, hi ha acumulats 283 centímetres de neu nova, una nevada rècord en aquest cas amb dades des del 1895. Altres indrets com Lofer (263 cm) i Abtenau (240 cm) han acumulat gruixos de neu sense precedents.

Algunes estacions d'esquí, com la de Hockhar, han quedat completament sepultades per la neu i han necessitat l'assistència dels bombers i fins i tot de l'exèrcit per ajudar a treure neu i obrir vies.

La setmana que ve la neu baixarà de cota i és probable que es presenti en molts altres sectors de l'oest d'Europa, tant a Alemanya com a França i també a la península Ibèrica. En aquesta animació del model de predicció GFS sobre el gruix de neu acumulat previst es pot veure com entre dimarts i dimecres la neu s'estendrà. També és possible que hi hagi alguns ruixats de neu fins i tot per sota dels 500 metres a Catalunya, però encara és aviat per precisar com podria ser aquesta situació de dimarts i dimecres que ve.

stats