Meteo 01/09/2019

Com serà el temps del mes de setembre?

Podria ser un mes menys càlid del normal i amb precipitacions similars a la mitjana

Marc Gassó
3 min
Mapa d'anomalies de temperatura previstes per aquest mes de setembre / NOAA

BARCELONAComença el setembre i també comencem el període teòricament més plujós de l'any, però, com és típic del nostre clima, a vegades els mesos més plujosos acaben sent més secs, i viceversa. Sense anar gaire més lluny, l'any passat la temporada de bolets va començar amb molt poques perspectives en alguns indrets, però les grans plogudes que van arribar a l'octubre i inicis de novembre van capgirar la situació. Enguany, portem arrossegant una sequera molt preocupant, especialment als dos extrems del país, tant a l'Empordà com a l'Ebre, des de fa 10 mesos. Tanmateix, els mapes del temps a curt i mitjà termini no fan pensar en una regada general i abundant en aquests sectors. Tot i això, a part de la tongada de pluges que tindrem aquest dilluns a la part central del país principalment, es podrien repetir nous episodis similars en jornades posteriors, però serien més aviat precipitacions locals que no afectarien les zones més seques del país enguany.

A més llarg termini, els models estacionals de l'agència nord-americana NOAA donen una aproximació del que podria passar aquest mes de setembre. Segons aquests mapes, en el primer, de temperatures ('T2M anomalies'), podem veure com a Catalunya hi predomina el color blau cel, principalment a l'interior del país. Aquesta tonalitat es tradueix en la probabilitat que setembre estigui entre 0,5ºC i 1ºC per sota de la mitjana climàtica a l'interior del país i fins a 2ºC al vessant nord del Pirineu, però a la resta seria normal. És a dir, podrà fer dies calor moderada, típica de setembre, però predominaran els dies de més fresca amb entrades de nord. No es repetiran les temperatures tan desfasades que hem tingut aquest estiu a l'interior.

D’altra banda, analitzant el mapa de precipitacions ('prec anomalies') veiem que no hi ha cap color definit sobre el mapa a Catalunya. Gran part de Catalunya quedaria dins la mitjana climàtica, excepte cap al Pirineu occidental i Ponent, on apareix una lleugera anomalia negativa. Aquest fet es tradueix en una disminució d'un 40% de les precipitacions respecte a la mitjana climàtica. És a dir, si la mitjana de precipitacions del setembre a Tremp, per exemple, és de 65 litres/m2, doncs en podrien caure uns 35 aproximadament.

Mapa d'anomalies de precipitacions previstes per aquest mes de setembre / NOAA

Aquest pronòstic de la NOAA, contrasta notablement amb el de l'Agència Espanyola de Meteorologia, que també elabora un pronòstic estacional prenent com a base la combinació de diferents models, i en aquest cas la previsió és que hi ha un 60% de probabilitat que els tres pròxims mesos siguin més càlids del normal, i només un 10% que siguin més frescos del que tocaria. No hi ha cap tendència clara sobre les precipitacions, que estarien dins la mitjana climàtica. És a dir, com es pot apreciar, cada agència tracta les dades i extreu uns pronòstics que disten en certa manera entre si. Per tant, com sempre diem, la tardor, juntament amb la primavera, és l'estació de l'any més difícil de pronosticar. Caldrà seguir com evolucionen els mapes del temps després d'aquest episodi que esperem de cara a dilluns, però el que està més clar és que l'estiu quedarà bastant tocat després del canvi de temps que esperem de cara a les pròximes hores.

stats