Meteo 28/12/2015

Tornados i inundacions provoquen més de 40 morts als Estats Units en una setmana

El nombre de víctimes relacionades amb els tornados aquest desembre supera la suma de la resta de l'any, una circumstància inèdita

Miquel Bernis
2 min
Així va quedar Rowlett, a Texas, després d'un dels tornados de dissabte. @NWSFortWorth

BarcelonaLa setmana de Nadal ha anat acompanyada d'un temps excepcionalment complicat al centre dels Estats Units. Des de dimecres més de 40 persones han resultat mortes en diferents estats, sobretot a causa de diverses tongades de tornados, però també a causa d'inundacions. La seqüència de tornados més important va afectar dissabte zones molt pròximes a Dallas, on onze persones van perdre la vida. Com a mínim un dels tornados que s'hi van produir ha estat catalogat de categoria EF4 pel servei meteorològic dels Estats Units, es creu que va generar vents d'entre 220 i 270 km/h i que tenia la força per destruir cases senceres i fer volar cotxes.

És certament estrany que hi hagi tants tornados i tant violents als Estats Units en aquesta època de l'any. El desembre sol ser el mes en què n'hi ha menys, però enguany es produirà una circumstància totalment inesperada: el desembre serà el mes amb més víctimes mortals relacionades amb els tornados als Estats Units, un fet que no havia passat mai des que es guarden dades sobre aquest tema (1872), segons ha explicat el meteoròleg de la NOAA, Harold Brooks, a la publicació 'Weather Underground'. Una altra dada curiosa és que durant una setmana sencera s'ha produït com a mínim un tornado per dia als Estats Units, cosa que no passava des del desembre del 1982, que curiosament també va ser un any amb un intens episodi d'El Niño.

Paral·lelament a això, en estats com Arkansas, Missouri i Oklahoma hi ha hagut fortes inundacions, les pluges de més de 250 mm en 30 hores que s'hi han arribat a recollir han provocat el desbordament de diversos rius. Vuit persones van morir dissabte a Missouri a causa d'aquestes pluges. A la costa est hi ha hagut rècords de calor per l'època, i en estats com Nou Mèxic les tempestes de neu hi han estat protagonistes.

Tot plegat està sent causat per una entrada d'aire càlid molt estranya en aquesta època. El xoc d'aquest aire tan calent amb les condicions de fred habituals per l'època ha generat totes aquestes circumstàncies de temps molt dur i complicat. Des de l'ambient gairebé d'estiu fins a les condicions de ple hivern, tots els tipus de temps han estat presents en pocs quilòmetres de distància o amb poques hores de diferència.

stats