Meteo 11/12/2019

La Torre de Collserola des d'un cim del Ripollès

Les boires d'aquest cap de setmana van permetre una visibilitat excel·lent a cotes altes

Miquel Bernis
2 min
Excel·lent visibilitat aquest cap de setmana des dl Ripollès mirant cap al sud

BarcelonaUna de les fotografies d'aquests últims dies que han cridat més l'atenció a la comunitat de seguidors i fotògrafs del temps és aquesta captura en què l'observador Jordi Campos va poder fotografiar la Torre de Collserola amb molta nitidesa des del Tossal del Pas dels Lladres, a 2.900 metres, en un dels punts fronterers entre el Ripollès i el Conflent.

La fotografia està presa a la una del migdia de dissabte, un fet que la converteix en una captura poc habitual. Segons l'expert en fotografia llunyana, Marc Bret, és habitual poder veure Collserola des dels cims del Ripollès, però no és tan freqüent poder-ho fer al migdia. Normalment aquests albiraments es produeixen a primera hora, quan el sol queda darrere d'aquests perfils, cosa que ajuda a ressaltar el perfil de les muntanyes que queden just davant des del punt de vista de l'observador.

Tampoc és habitual poder veure amb nitidesa una muntanya llunyana de perfil més baix des de tanta altura: en general és més fàcil poder veure cims alts des de cotes més baixes. Segons Bret, el fet que fos un dia de calma amb la humitat concentrada sobretot a les capes baixes de l'atmosfera va permetre que aquesta humitat llunyana fes un efecte de pantalla que afavorís l'albirament. També hi va ajudar que el sol estigués a aquella hora bastant alineat amb Collserola des del punt de vista de l'observador i que en aquesta època de l'any sigui força baix a l'horitzó. En bona part de les capes de l'atmosfera l'aire era bastant sec i la humitat estava concentrada a les capes baixes. Sense aquest factor tampoc hauria sigut fàcil la visió.

Segons Jordi Campos, a la una del migdia encara es podia veure perfectament definida la boira a la plana de Vic. La visibilitat era tan bona que es podia veure des del Pallars fins a la Costa Brava. Assegura que mirant cap a Barcelona es podien identificar perfectament Montjuïc i els tres turons, i creu que fins i tot va veure els Ports, tot i que d'això no n'està tan segur. L'observador ha explicat que ha retocat una mica el contrastat de la fotografia abans de publicar-la.

stats