Meteo 24/09/2017

El vuitè any amb menys gel marí a l'Àrtic des del 1979

El 13 de setembre es va assolir el mínim anual, enguany superior al del 2016

Manel Cascante
2 min
Extensió de gel respecte la mitjana del període 1981-2010

BarcelonaCom sol ser habitual cada any per aquestes dates, entre finals d'estiu i començaments de la tardor, el gel marí de l'Àrtic assoleix la mínima superfície anual. Aquesta setmana el Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC) va anunciar que el 13 de setembre, probablement, es va arribar al mínim del 2017.

L'extensió de gel mesurada aquella jornada va ser de 4,64 milions de quilòmetres quadrats, una superfície que la situa com la vuitena més petita des que es van iniciar les mesures des de satèl·lit, ara fa 38 anys. En qualsevol cas, però, l'extensió glaçada ha estat superior a la del 2016, que va ser la segona més baixa enregistrada mai amb 4,14 milions de quilòmetres quadrats.

Convé recordar que el dia 7 de març es va mesurar la màxima extensió de l'hivern, enguany molt més baixa després d'una tardor i un hivern extraordinàriament càlids a l'Àrtic. Va ser la superfície de gel marí més petita mesurada mai des de satèl·lit a finals d'hivern des que es van començar les mesures l'any 1979. Després d'assolir el pic màxim de l'hivern, la fusió inicialment va ser lenta, però la taxa de fusió es va accelerar entre el juny i principis d'agost. La taxa global de fusió gairebé va igualar, en aquell període, la de l'any 2012, l'any que, de moment, manté el rècord de superfície glaçada mínima a l'Àrtic. A partir del mes d'agost la taxa de fusió es va anar reduint.

Per bé que els resultats d'enguany no són tan dolents com els d'anys precedents, cal recordar que les 10 mesures més baixes de l'extensió de gel marí a finals d'estiu s'han enregistrat a partir del 2007, i només se n'ha 'salvat' el 2009.

stats