Meteo 18/09/2016

El segon any amb menys superfície glaçada a l'Àrtic

El 2016 ha estat el segon any amb una superfície més petita de gel a finals d'estiu des que se'n prenen dades a les acaballes dels anys 70. Fins a finals de mes encara podria minvar

Manel Cascante
2 min

BarcelonaAra fa una mica més d'una setmana, el 10 de setembre, el gel marí de l'Àrtic va arribar a la seva extensió mínima anual després de l'estiu, com sol ser habitual cada any per aquestes dates. La superfície gelada aquell dia va ser de 4,14 milions que quilòmetres quadrats, un valor inferior al de l'any passat (4,41 milions de quilòmetres quadrats), i igual que el mínim enregistrat l'any 2007, segons va informar el Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC). Això suposa que enguany ha estat el segon amb menys superfície glaçada des que es fan mesures a partir d'imatges de satèl·lit l'any 1979. Segons ha apuntat l'NSIDC, el gel marí encara es podria continuar contraient, es a dir, perdent superfície, fins a finals de mes en funció dels patrons de vents de l'Àrtic. L'extensió mínima d'aquest 2016 està 2,4 milions de quilòmetres quadrats per sota de la mitjana del període de referència 1981-2010.

Cal recordar que a finals d'hivern es va mesurar una extensió de tan sols 14,52 milions de quilòmetres quadrats, un valor que va representar la mínima extensió de superfície gelada des que es van iniciar les mesures i observacions per satèl·lit l'any 1979.

La temporada va començar malament pel fet de partir de mínims, i al llarg del mes de maig es va anar perdent gel de forma ràpida. Segons explicava la NASA, aquest estiu el ritme de fusió del gel marí de l'Àrtic va canviar diverses vegades, i durant els mesos de juny i juliol la fosa es va alentir gràcies a les baixes pressions i el predomini del cel ennuvolat. A l'agost, per contra, i fins a principis de setembre, el ritme de fusió es va tornar a accelerar a causa del pas de dues grans tempestes.

Les imatges superiors mostren l'evolució del gel entre el 24 de març i el 10 de setembre (font: NASA). Si voleu saber-ne més podeu consultar la pàgina oficial de la NASA.

stats