Basket Beat o el bot de la pilota com a instrument musical

La Big Band Basket Beat Barcelona ofereix concerts i tallers per a infants com a treball socioeducatiu

El so de les pilotes de bàsquet és la inspiració i el motor de transformació d’un grup que aspira a professionalitzar-se. Els seus membres han creat la Big Band Basket Beat Barcelona, que ofereix concerts i tallers per a infants amb qui fan un treball socioeducatiu. A través de la música creixen i evolucionen a nivell personal i social.

En els assajos i concerts de la Big Band Basket Beat Barcelona, les pilotes de bàsquet no entren en competició sinó en una combinació harmoniosa que fa que els bots es transformin en melodia.

La formació va sorgir arran d’un projecte socioeducatiu ideat per Josep Maria Aragay, que va trobar en la combinació entre el bàsquet i la música l’eina ideal per treballar amb joves en risc d’exclusió social.

“La idea és fer la música accessible a través d’una pilota i d’un acompanyament proper i des de l’afecte”, explica Aragay. “La pilota com a instrument és molt limitada, per això necessitem la unió del grup perquè el resultat sigui més ric i complex”, continua.

En aquest sentit, David Karim Djilali, un dels més veterans en el Basket Beat, assegura que “l’ambient i el grup que formem és el que més m’agrada, estic aprenent de música cada dia i practicant dues de les coses de què més gaudeixo a la vegada”.

El grup ha iniciat recentment una nova etapa amb la formació de la Big Band Basket Beat Barcelona en què s’hi han incorporat músics professionals perquè el projecte faci un salt qualitatiu. Un d’ells és David Sitges-Sardà, que ha esdevingut codirector de la banda i que afirma que “mai no he tocat amb pilotes de bàsquet i a nivell rítmic tenim el repte de veure com les acoblem als instruments tradicionals”.

La voluntat és, segons Sitges-Sardà, “fer un espectacle que sigui bo per si mateix, que la gent el vulgui anar a veure perquè artísticament es potent i impactant, més enllà del rerefons social de la iniciativa i del fet d’actuar amb pilotes”.