Estel, la cadira dels moviments impossibles

El Museu del Disseny incorpora una cadira amb rodes omnidireccionals i elaborada per persones amb paràlisi cerebral

S’anomena Estel i ha estat concebuda a Esclatec, un centre especial de treball que dóna feina a 14 persones amb discapacitats greus. La cadira ajuda les persones amb mobilitat reduïda a moure’s per espais públics, i properament tres exemplars més seran presents en altres museus de la ciutat.

La cadira de rodes Estel es passeja des d’ara pel Museu del Disseny, i de fet podria formar part d’una de les exposicions. La seva finalitat, però, no és l’exhibició artística: és una nova eina que ajuda les persones amb mobilitat reduïda en les visites al museu. És especialment útil en llocs públics, perquè es desplaça en qualsevol direcció de manera molt precisa, gràcies a les rodes que duu incorporades.

Tal i com explica Juan Ranera, responsable de Recerca i Innovació d’Esclatec, “es mou a través d’unes rodes omnidireccionals, que tenen un grau més alt de llibertat i que ens permeten fer moviments laterals, que amb una cadira convencional serien totalment impossibles”. Aquestes rodes omnidireccionals sumen vectorialment el moviment del motor i el moviment lliure d’uns cordons que envolten la roda, de manera que poden executar qualsevol maniobra.

Un doble objectiu social

La cadira es controla a través d’una aplicació per a dispositius mòbils, que també permet connectar-la a altres aparells de l’entorn. Està dissenyada, a més, perquè es pugui muntar al centre especial de treball Esclatec, que dóna feina a 14 persones, la majoria d’elles amb paràlisi cerebral. L’entitat ha constatat en el dia a dia la millora que suposa el fet de treballar per aquest col·lectiu, que té problemes greus d’ocupació.

Segons explica el director del centre, Xavier Caballero, complir tasques relacionades amb l’electrònica “dóna un plus de qualitat i d’autoestima, que s’ha notat en una millora molt forta en tots ells”. A tall d’exemple, Caballero relata que “quan vam obrir el centre, la majoria d’ells feien servir el servei porta a porta per anar de casa a la feina; però ara, excepte tres, tots utilitzen el transport públic”.

Esclatec ja ha fabricat quatre exemplars de la cadira Estel amb el suport de l’ Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i properament la resta també seran presents en altres museus de la ciutat. Serà la primera aplicació d’un producte amb un doble objectiu social.

Més continguts de