Blogs 24/10/2016

Documentals recomanats per a l'In-Edit 2016

Arnau Sabaté
5 min
1566_8_Gimme Danger 300

Gairebé sempre ho dic, l’In-Edit és un dels meus esdeveniments favorits. Arriba la tardor i també ho fa aquest certamen que no podria estar més ben ubicat al calendari, després del de Sitges i quan les condicions climatològiques conviden recloure’s a casa per a veure pel·lis. Bé, en aquesta ocasió és tracta de documentals i de veure’ls al cine, però tan se val. Després de repassar la programació m’he fet un calendari, i com que alguns amics i coneguts m’han demanat consell, he pensat que aquesta és la millor manera de fer-los-hi saber què aniré o què m’agradaria anar-hi a veure. Hi ha moltes opcions de ruta possibles, però la meva és la que us detallo a continuació.

Divendres, 28 d’octubre

En GG Allin és un dels personatges més subversius i que més em va meravellar quan era adolescent. M’hi vaig familiaritzar a través d’un article a un fanzine que vaig comprar quan tenia disset anys, i la seva irreverència em va obsessionar. Un punk que hostiava a la gent que l’anava a veure, que es cagava en directe i llençava la merda al públic, que tenia fills i això no li importava i que va morir jove enterrat entre botelles d’alcohol i pitis. Enguany l’In-Edit dedica un especial a 40 anys de punk i serà divertit inaugurar el festival amb "Hated: GG Allin", a les 19:00 a l’Aribau Club 1.

Del punk a l’electrònica: Sens dubte Mo’Wax va ser un dels segells de referència a Anglaterra, i la seva influència es va estendre al món sencer. Referents per popularitzar el hip hop abstracte, el trip hop o el turntablism. Gèneres que sens dubte són un so absolutament vinculat estretament amb els meravellosos anys 90. "The Man From Mo'Wax" el podreu veure a les 22:00 a l’Aribau Club 1.

Dissabte, 29 d’octubre

Dissabte és un dia amb molts plans a fer, però sens dubte el més important és anar a la festa del 15è aniversari de Foehn Records que comença a les 18:00 a Fabra i Coats. Tanmateix, si arribeu aviat al Multicines Aribau, a les 16:00 hi podreu veure "Rough Cut and Ready Dubbed" i podreu compatibilitzar-ho amb el pla anterior. Es tracta d'un documental gravat a UK entre el 1979 i el 81 que està ple d’imatges de l’època en la qual el punk eclosionava al Regne Unit, la música jamaicana es mimetitzava amb la New Wave donant peu al 2-Tone, i els skins eren crucificats per l’opinió pública. Imprescindible.

Diumenge, 30 d’octubre

Aquest dia m’emociona especialment, perquè hi ha dos dels documentals que més ganes tinc de veure a l’In-Edit d’enguany. A les 16:00, al Multicines Sala 5 d’Aribau hi fan la primera projecció del "Raving Iran", que documenta les aventures d’uns ravers d’Irán, que planten cara a les exigències de l’Islam amb l’hedonisme per bandera. Absolutament imprescindible.

A les 22:00, el mateix Multicines Sala 5 projectarà per segona vegada el film que documenta en vídeo "OMEGA", el gran disc d’Enrique Morente amb Lagartija Nick, amb referències a Leonard Cohen i a Lorca. El documental data d’enguany, i si us va agradar el llibre de la col·lecció Cara B, aquest és un must.

Dilluns, 31 d’octubre

Vigília de festiu, així que molts de vosaltres tindreu festa. Si és el cas, no serà complicat que pogueu anar al cine a les 16’00, que qualsevol altre dia, en condicions no excepcionals, potser us resultaria més difícil. A les 16’00 al Multicines hi projecten "Rude Boy", que pel nom ja us imaginareu que s’encasella dins l’especial 40 anys de punk, i que data de l’any 1980. L’argument és el d’un jove que deixa la seva feina a un sex-shop per anar-se’n de roadie amb els The Clash.

Encabat us donarà temps d’anar a l’Aribau Club a les 18’30, que hi projecten "Inadaptados". Si en sabeu de punk ibèric sabreu que el documental fa referència a Cicatriz, sens dubte una de les bandes més excitants del gènere. Poetes esquizofrènics i addictes a l’speed. Res de romanticismes, nihilisme en estat pur.

Dimarts, 1 de novembre

Tots Sants, res de Halloween. A les 16’00 a l’Aribau Club 2 hi podreu veure "FONKO", que és un flim estrenat fa dos anys i que fa un repàs per l’actualitat musical del continent africà des del punt de vista dels nous creadors musicals, i com aquests afronten els processos de creació. Interessant conèixer com la cruïlla de de gèneres desenvolupa nous estils musicals. Personalment en tinc moltes ganes d’aquest documental.

Al sortir de la sala 2, dirigiu-vos cap a la 1 sense sortir a fora, que només hi haurà temps per a fer un pipí i entrar a les 17:45 a "Breaking a Monster", un documental estrenat l’any 2015 i que el seu argument tracta d’un grup de tres adolescents afroamericans que toquen speedmetal i la seva relació amb l’indústria musical.

A les 21:45 d’aquest mateix dia, a l’Aribau Club 1 hi ha programat "Punk Attitude", un documental de l’imprescindible Don Letts, tot i que paradoxalment ell estarà xerrant l’endemà a “Una conversa amb Don Letts”, quan el més lògic hagués estat programar-lo abans de la projecció d’aquest documental. El film tracta des de tots els prismes possibles l’eclosió del punk al llarg de totes les èpoques i diferents ubicacions en les que es va desenvolupar. De Detroit a Londres passant per Nova York.

Dijous, 3 de novembre

A les 18:45 projecten el film, "The Filth & The Fury" a l’Aribau Multicines, que personalment em trempa força veure’l a la gran pantalla. Ja sabeu de què tracta, és la pel·li estrenada l’any 2000 per Julian Temple.

Gairebé a la mateixa hora, i per tant incompatible amb aquesta darrera projecció, es podrà veure "Yallah! Underground" (el dissabte 5 la podreu tornar a veure), un documental sobre artistes del món àrab i la seva relació amb la societat de l’islam. Interessantíssim punt de vista.

Dissabte, 5 de novembre

A Song for You: The Austin City Limits Story” (2016). Qui hagi estat a Austin voldrà veure aquest documental, i qui no, l’hauria de veure igualment. No hi ha cap lloc al món que tingui tantes sales de concert, i tot i l’imatge que la gent sovint té de Texas, la seva capital és un dels llocs més meravellosos dels Estats Units, on tracten millor l’ofici de ser músic, i on més músics s’hi traslladen a viure.

Diumenge, 6 de novembre

Als que us agradin els documentals freaks, aneu a veure “I Am Thor” (2015), un documental sobre culturisme i heavy nòrdic. Diria que no fa falta donar més detalls del film per animar-vos a veure’l. El projecten a l’Aribau Club 1 a les 20:00

Per a clausurar el festival hi ha “Gimme Danger” (2016), un documental de Jim Jarmusch sobre una de les millors bandes de la història. No em tremola el pols alhora d'assegurar que aquest és, probablement, el millor documental de l'edició d'enguany. Serà a les 21:30 a l’Aribau Multicines Sala 5.

En aquest Google Calendar ho trobareu tot recollit. Gaudiu-ne.

stats