GUARDONS

Vint-i-cinc anys dels premis Ones

La gala se celebrarà enguany el 7 de juny al Teatre Metropol, amb gran protagonisme de les dones

Els premis Ones compleixen enguany 25 anys i ho faran amb una gala que se celebrarà el divendres 7 de juny al Teatre Metropol de Tarragona. Les dones seran les protagonistes destacades d’aquest aniversari. Els premis, organitzats per la Mare Terra Fundació Mediterrània, distingeixen persones, col·lectius o institucions que potencien iniciatives i projectes a favor de la defensa i millora del medi ambient, la solidaritat, la cultura, els drets humans i el desenvolupament social.

En total, els premis atorguen deu reconeixements, quatre dels quals s’han concedit enguany a entitats. De les sis persones distingides, cinc són dones i, a més, l’únic home premiat feia equip amb una d’elles.

La 25a edició dels premis Ones reconeix les periodistes Lydia Cacho i Raquel Ejerique per exercir un periodisme compromès i independent per moltes pressions que rebin. Cacho ha investigat les xarxes de prostitució i de pedofília i la corrupció política a Mèxic, un dels països més perillosos per als periodistes. Ejerique és la cap de política d’ Eldiario.es i, juntament amb el director d’aquest mitjà, el també premiat Ignacio Escolar, va destapar l’escàndol de currículums falsejats de primeres espases polítiques. Per la seva feina afronten un grapat de querelles.

Els premis Ones també reconeixen l’escriptora, conferenciant i, entre moltes altres facetes, esportista d’elit Irene Villa per ser tot un exemple de superació personal. Amb només 12 anys, un brutal atemptat d’ETA li va fer perdre les dues cames i tres dits de la mà, però mai no va perdre ni el somriure ni les ganes de deixar un món millor. També premia la tasca de la veterinària, ramadera, poeta i escriptora Maria Sánchez, per trencar sobre el terreny els mites que el món rural és territori d’homes i difondre aquest espai amb la bellesa de la paraula.

Finalment, el premi Ones a l’artista distingeix Amparo Sánchez -fundadora del grup Amparanoia- per ser una de les pioneres de la fusió i el mestissatge a l’escena espanyola, i per una brillant carrera en què sempre ha reivindicat el feminisme, els valors humans i l’ecologisme.

Pel que fa a les entitats, es reconeix Guernica Group, tres despatxos d’advocats units, amb les lletrades Almudena Bernabéu i Maite Parejo al capdavant, que lluiten per jutjar i castigar els autors de crims contra els drets humans i impulsar reformes institucionals que ajudin a prevenir situacions d’impunitat.

Tarraco Viva

També es reconeix el festival internacional de recreació històrica Tarraco Viva, per la seva rigorosa divulgació del nostre passat clàssic, i l’entitat mexicana Verde Balam, per impulsar moviments ecologistes i de justícia social en zones amb un alt risc de mort. Els premis Ones reconeixen també la unitat agrícola de Basf pels seus anys d’investigació i innovació a favor d’una agricultura més sostenible. Finalment, es premia també el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma) per contribuir de manera decisiva a forjar una consciència animalista a l’Estat.

D’altra banda, Sirusa aprofitarà la cerimònia per lliurar al municipi de Cambrils el premi a la localitat que més ha incrementat la recollida de fracció orgànica.

Una de les novetats d’enguany és que durant la gala es lliurarà el premi del I Concurs Internacional de la RIET, impulsat per la Red Internacional de Escritores por la Tierra i l’entitat mexicana Arbor. El premi consisteix en la tirada de mil exemplars de l’obra guanyadora, 500 dels quals es destinen a obsequiar cadascun dels assistents a la gala dels premis Ones amb un exemplar.

Més continguts de