CULTURA
Camp de Tarragona 12/06/2019

Un conte acosta l’experiència dels nadons prematurs als infants

Laia Pastor i Jordi Pinyol han escrit ‘La Mariona i la capseta màgica’

J.s.
2 min
Un conte acosta l’experiència  dels nadons prematurs als infants

MontblancEl naixement d’un fill prematur és una experiència que sempre és molt difícil per als pares que la passen. És el que els va passar a la Laia Pastor i el Jordi Pinyol, una parella montblanquina que el 2012 va tenir una filla, la Mariona, que va néixer després de només 28 setmanes de gestació en lloc de les 40 habituals. La raó va ser la preeclàmpsia, una hipertensió arterial que es presenta durant l’embaràs en la mare i que està causada per alteracions a la placenta. Aquesta situació pot provocar la mort de la mare i del nadó i obliga a induir el part o practicar una cesària, que és com va néixer la Mariona. La mare va quedar ingressada a la unitat de cures intermèdies i, fins que va sortir-ne al cap de tres dies, no va conèixer la seva filla, que va estar a la incubadora fins als tres mesos, quan tots tres van poder marxar finalment cap a casa.

Durant els tres mesos que van passar a l’hospital, mentre la petita anava agafant pes a la incubadora la Laia escrivia un dietari. “Ho feia com a teràpia per a mi mateixa, per desfogar-me i perquè amb el pas dels anys no se m’oblidessin aquells dies i els sentiments que experimentava. Apuntava el pes cada dia”, recorda la Laia.

De llibre a conte

Un cop a casa, la Laia es va trobar amb una vintena llarga de pàgines escrites i li va venir la idea de convertir-ho en un llibre amb l’objectiu de compartir la seva experiència amb altres famílies que passessin per la mateixa situació. “Però la meva parella, que és professor de Primària, em va dir que podria enfocar-ho diferent, com un conte dirigit als nens i, d’aquesta manera, també arribaríem als seus pares i les seves famílies”, explica la Laia. Així va néixer el conte La Mariona i la capseta màgica.

Per a les il·lustracions van contactar amb el Joan Turu, a qui el Jordi ja coneixia perquè es dedica a pintar murals en escoles i havia passat per la de Cabra del Camp, de la qual el Jordi és el director. “El Joan va acceptar molt ràpidament participar en el projecte i el llibre compta amb aquestes il·lustracions tan característiques que fa”, comenta la Laia, que destaca que el pròleg l’ha fet la coneguda autora de Les tres bessones i mare de trigèmines, la Roser Capdevila: “Havia sigut mestra del pare del Jordi a Horta i havia quedat una amistat entre les famílies”.

Amb aquesta història, pretenen donar a conèixer un fet que és més habitual del que sembla, ja que afecta un de cada deu infants que neixen al món, així com també es pretén col·laborar amb l’Associació Som Prematurs.

Bona acollida entre els lectors

El conte ha tingut una gran rebuda i en cinc dies es van esgotar els 800 exemplars de la primera edició, que va sortir poc abans de Sant Jordi. L’editorial, La Musca, ha hagut de fer una reimpressió de 1.000 exemplars més.

Des de la presentació han fet diverses presentacions i activitats, com llegir contes a infants, i esperen fer-ne més durant els pròxims mesos.

stats