PATRIMONI
Camp de Tarragona 16/11/2022

Cent pujades en un any a Sant Simplici

Anna Saballs culminarà el mes que ve el repte que es va marcar al gener

JORDI SALVAT
3 min
Anna Saballs iniciant el descens des de Sant Simplici, que aquest 2022 vol haver completat un centenar de vegades.

TarragonaSant Simplici és un turó de 111 metres d’altura situat a la zona de llevant del terme municipal de Tarragona. Està coronat per les restes d’una torre medieval. L’arquitecta i corredora tarragonina Anna Saballs vol culminar aquest mes de desembre una campanya iniciada a principis d’any per conscienciar la ciutadania i les administracions del valor patrimonial de l’espai i la necessitat que té de ser restaurat. La campanya consisteix en pujar cent cops a la muntanya.

Ja ha superat les 80 pujades i un gran nombre les ha fet acompanyada de membres d’entitats i associacions o persones individuals que han volgut donar suport a la campanya. La pujada 99 ja té data, el 18 de desembre, i serà especial. Saballs explica que serà una celebració en què l’acompanyarà molta gent i n’està ultimant els detalls. La 100, l’última, se la guarda per fer-la sola. També serà especial, però d’una altra manera. Sant Simplici és un mirador magnífic d’aquesta part del Tarragonès, amb unes vistes espectaculars. “Allà és on vaig quan vull evadir-me del món i anava a la torre a desconnectar”, diu.

Orígens medievals

Saballs coneixia la torre de Sant Simplici gràcies a rutes que fa per la zona de Tarragona i el Baix Gaià quan practica el seu esport, el running. I es va marcar com a propòsit per a aquest any arribar a les cent pujades. Explica que la torre de Sant Simplici és una torre de guaita datada al segle XI, que en un principi complia funcions de vigilància a la frontera del Gaià, i també donava avís de la presència de pirates a la costa del Tarragonès. Posteriorment, un cop la frontera entre l’Al-Àndalus i els comtats catalans es va moure cap al sud, la torre va passar a ser un element de protecció per als masos de la rodalia, com Mas Cosidor o Mas Sorder. A l’Anella Verda de Tarragona n’hi ha entre vint i trenta, de torres semblants, algunes amb fortificació, però no hi ha cap catàleg que les reculli, una eina que Saballs considera bàsica. A la batalla del Catllar de la Guerra dels Segadors, al segle XVII, va actuar d’element defensiu.

Senyalització

En l’actualitat el monument està molt malmès, i només és visible la base de l’estructura. “Hi van fer més mal uns nens que van moure pedres fa uns dies que les fortes pluges que van caure per Santa Tecla”, adverteix Saballs, que considera que senyalitzar el monument amb una placa explicativa seria un primer pas per conscienciar la gent que hi puja i evitaria situacions com trobar una desena de persones damunt la dèbil base de la torre. Però creu que s’ha d’anar més enllà i no només consolidar la torre, sinó fer un projecte, instal·lar-hi un pal al costat per a la bandera, o fer una zona per seure...

Fa unes setmanes, Saballs es va reunir amb el regidor de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, que segons ella ha mostrat molt d’interès en la seva idea. Pinedo també va pujar a Sant Simplici. Una de les dificultats per intervenir al monument, però, és que és dins una finca particular i caldria parlar amb els propietaris abans de fer-hi qualsevol actuació.

El 22 de novembre, a les 17 h, Saballs farà una xerrada al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Tarragona per explicar el seu projecte des del punt de vista urbanístic i arquitectònic.

stats