FESTES
Camp de Tarragona 18/01/2020

El Cos de Sant Antoni, un esdeveniment únic a Catalunya

Ara
2 min
Diumenge tornen les curses de cavalls al Parc de la Torre d’en Dolça. / AJ. VILA-SECA

Vila-secaVila-seca va encetar ahir dijous la seva Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Antoni, amb el pregó a càrrec de Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, Geògraf i Naturalista. El pregó, celebrat a l’Auditori Josep Carreras amb la participació de l’Orquestra Händel del Conservatori de Música de Vila-seca, donava el tret de sortida a una cinquantena d’actes programats, que ompliran Vila-seca de cultura, tradicions i gaudi fins al proper 26 de gener.

Ara bé, un dels actes més destacats d’aquesta Festa Major és el Cos de Sant Antoni, un conjunt de curses hípiques professionals que se celebren al circuit del Parc de la Torre d’en Dolça. Les curses actuals tenen el seu origen en els jocs i curses que s’organitzaven després de la benedicció del bestiar el dia de Sant Antoni Abat. De fet, un pregó de l’any 1876 és la primera constància escrita que es té sobre la seva celebració.

Des d’aleshores, les curses de cavalls formen part de la vida i la tradició del municipi i s’han convertit, amb el temps, en un dels elements més autòctons de la festa major de Sant Antoni, que amb motiu d’aquesta competició atrau gent d’arreu de la geografia espanyola. I és que, juntament amb l’hipòdrom de la Zarzuela, a Madrid, el de Lasar-te a Sant Sebastià i el Gran Hipódromo de Andalucía a Sevilla, Vila-seca és una de les cites que formen part del calendari oficial de competicions hípiques a l’estat espanyol. A finals de l’any 2010, el govern de la Generalitat va declarar el Cos de Sant Antoni de Vila-seca element festiu tradicional d’interès nacional, un reconeixement que permet que aquest acte, que se celebra des de finals del segle XIX, quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

En l’actualitat, la competició es divideix en tres curses. Aquest diumenge, la primera, a les 12.00 hores, ha de cobrir una distància d’1,7 km. A continuació es disputarà la segona, de 2,5 km, i es tancarà amb una tercera altra vegada d’1,7 km. Totes les curses són al galop, i amb cavalls pura sang muntats, des de fa més de 25 anys, pels millors genets de l’Estat.

Fa uns anys, les curses de Vilaseca es van professionalitzar i des del 2016 passen a ser reglamentades pel Jockey Club Español de las Carreras de Caballos. Per als catalans amants de l’hípica és una de les poques ocasions de gaudir d’aquest esport. Per aquesta raó, al Parc de la Torre d’en Dolça s’hi congreguen més de 10.000 persones per assistir a un espectacle únic.

D’altra banda, a la Festa Major de Vila-seca no hi faltaran els actes més populars, com són la Cursa de Pallassos i Pallasses, la Festa del Foc, la Cercavila del Seguici Tradicional i la Trobada Gegantera. De fet, avui, dia de Sant Antoni Abat i patró de la vila, se celebren els tradicionals Tres Tombs amb la benedicció de les mascotes i altres animals domèstics.

stats