Els Manaments 12/06/2023

Plats bruts

2 min
Joel Joan

TarragonaLa política és una professió estranya. No et demanen cap títol, però has de ser molt llest. Sovint, per arribar a alcalde només has de tenir la capacitat de saber relaxar els glutis... per seure sobre el vellut d'una cadira. Sembla fàcil, però no tothom ho sap fer. Mireu si no quants regidors no han pogut ascendir de tinents a capitans. No cal saber idiomes, però sí que ajuda que coneguis el llenguatge del poder, tot i que no trobareu cap acadèmia d'aquesta llengua viva. I ja us podeu capficar, que no sortireu de cap universitat amb un títol que us permeti agafar el bastó de comandament. Més aviat et donaran el de la tele, perquè maneu des del sofà.

Mentre plorava desconsoladament per no trobar quina és la manera d'entrar en política, he vist dues notícies el mateix dia. Una deia que Willy Toledo, el de setanta vides, entra a les llistes de Tot per Badalona, i a Joel Joan, el de Plats bruts, el fitxaven a Junts per Altafulla. M'he animat perquè jo era guionista a El Terrat quan arrencava la sèrie i potser això em donaria dret a una regidoria a Farena o la Mussara. Res! M'hauria agradat poder-vos ajudar a trobar el racó de l'Escola de Bruixeria Hogwarts on hi ha els poders màgics per obrir les llistes tancades. Però, pobre de mi, ni tan sols he trobat la caixa amb els fons superreservats que anuncia Lord Voldemort en la comissió parlamentària sobre l'Operation Fortune.

Zelenski, Toni Cantó, Felisuco, Schwarzenegger, Ronald Reagan, Clint Eastwood... fins i tot la Melissa Gilbert, la petita dels Ingalls, té un seient al Congrés per Michigan. Ep! Ja ho tinc! La fórmula per entrar en política és ser còmic, saber actuar, crear un personatge i, sobretot, guanyar diners a La casa de la pradera. Si penseu que mig Hollywood s'ha passejat per Barcelona pel xou del Boss, esteu equivocats. Es mouen per les passarel·les per si algun partit els fa alguna oferta. A mi Obama m'agrada per a ERC –per allò del Yes, we can– i crec que Steven Spielberg ha dit a Salou, amb la boca plena de paella, que té experiència perquè ja va estar a La llista de Schindler.

stats