Camp de Tarragona 12/06/2019

Sant Joan arrenca a Valls aquest dissabte

Oques Grasses, La Casa Azul, Joan Dausà i Itaca Band són algunes de les propostes musicals

2 min
Sant Joan arrenca a Valls aquest dissabte

La festa major de Sant Joan de Valls arrenca aquest dissabte i s’allargarà fins al 25 de juny, quan a les onze de la nit la clourà l’espectacle piromusical, que aquest any anirà a càrrec de la guardonada Pirotècnica Valenciana. Serà el primer cop en la història que un altre dels rituals presidits pels focs artificials s’ha encarregat a una dona, Teresa Rey. El programa ha sigut il·lustrat per primera vegada pels infants de les vuit escoles i col·legis de Valls, que han seguit l’estela de la imatge gràfica principal creada per Berta Artigal.

Destaquen en la intensa programació del Sant Joan vallenc del 2019 els concerts per a les més àmplies audiències, amb el reggae festiu d’Oques Grasses, l’electropop de La Casa Azul, el compromís i la familiaritat de Joan Dausà, l’esclat d’Itaca Band, l’ska-punk-rock de Boikot, el rap de Toteking i el feminisme rebel de Pupil·les, tots a l’escenari de l’aparcament del Barri Antic els dies 22, 23 i 24 de juny, i l’espectacle del subcampió mundial de màgia, el castellonenc Yunke, al Centre Cultural el dia 18.

La plaça de l’Oli comptarà amb l’artista revelació Suu, el grup Dos Pardalets, amb els enèrgics Carles Belda i Marc Serrats, i el tradicional concert-revetlla de versions amb els manresans de La Mitjanit. El Pati es vestirà de llarg la tarda i la nit de Sant Joan amb el concert i el ball de l’Orquestra Montgrins. La nòmina d’artistes familiars l’obre la companyia de teatre de carrer Xirriquiteula, amb un espectacle d’altura protagonitzat per unes particulars girafes.

El talent local també hi serà present amb les bandes amb segell vallenc Papá Canalla i la seva rumba elèctrica i Insomni, amb el seu punk rock compulsiu. La plaça de l’Oli suma el duet d’Elena Volpini i Gabri Llorach, que presenten el seu primer disc; les havaneres made in Valls del grup Penjats de l’Ham; i els combos moderns de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. La plaça Pilar Prim gaudirà de la Circoteca de la companyia Passabarret. Finalment, la plaça del Blat viurà el concert vermut dels també vallencs Fenya Rai amb el seu primer treball discogràfic.

La Nit de Completes

Els actes de l’arribada del foc del Canigó i els de la Nit de Completes (23 de juny) s’han programat un quart d’hora abans que en anys anteriors. Ha sigut possible gràcies al consens entre Òmnium Cultural, la Parròquia de Sant Joan i les comissions dels Xiquets de Valls i de Ritual i Seguici Cerimonial. En les balladetes a la plaça del Blat (dies 23 i 24) s’incorpora la figura del basilisc estrenat l’any passat. En l’Anada a Ofici del matí de Sant Joan es recupera la participació dels nans. La Nit de Completes també serà el primer cop aquest 2019 que es veuran les cares les dues colles castelleres vallenques. El duel es repetirà l’endemà al migdia.

Com a epíleg de la festa major, la celebració del Corpus, que aquest any coincidia amb la nit de Sant Joan, s’ha traslladat al diumenge 30, amb les tradicionals catifes ornamentals i la processó. Però des de l’antevigília s’han programat actes com el Liceu a la Fresca, amb la transmissió de l’òpera Tosca de Puccini.

stats