EQUIPAMENTS
Camp de Tarragona 18/01/2023

La Savinosa vol convertir-se en un gran centre cultural i educatiu d’ús públic

La Diputació de Tarragona, propietària del recinte, suma esforços amb la resta d’administracions

JORDI SALVAT
5 min
Imatge virtual de com quedarà l’espai de la Savinosa un cop acabat aquest projecte.

TarragonaLa finca de la Savinosa és un espai privilegiat del litoral de la ciutat de Tarragona, en una petita península entre les platges de l’Arrabassada i la Savinosa. Però també alberga unes velles construccions abandonades des de fa gairebé mig segle i que estan molt deteriorades. La raó d’aquesta llarga decadència és la manca d’acord entre les diferents administracions sobre l’ús que se li ha de donar. La fotografia de família d’aquest mes de desembre en què apareixen els responsables de quatre administracions públiques fa pensar que ara potser sí que va de debò i la Savinosa deixarà de ser un d’aquests espais lamentablement desaprofitats a Tarragona.

Convertir la finca de la Savinosa en un gran espai cultural i educatiu d’ús públic amb vocació internacional i per al conjunt de la demarcació, tot respectant l’entorn natural i permetent una millor connexió entre les platges d’una banda i de l’altra, és l’objectiu de la proposta que la Diputació de Tarragona, propietària del recinte, ha consensuat amb l’Ajuntament, la delegació del govern de la Generalitat a Tarragona i la Subdelegació del govern central a Tarragona amb l’objectiu de definir el futur d’aquest emblemàtic indret.

Es preveu ubicar-hi l’Escola d’Art i l’Escola de Música i Conservatori de la Diputació, un centre de recursos culturals, espais escènics, musicals i expositius, i un coworking. La iniciativa per recuperar definitivament la Savinosa s’iniciarà amb la millora del camí de ronda per l’espai més costaner, amb un projecte que es redactarà el 2023.

“Ha de ser una inversió per a la ciutadania, i per això tothom n’ha de poder gaudir. La Savinosa només serà d’ús públic, al servei de la Catalunya Sud”, va recalcar la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, en la presentació d’aquesta iniciativa davant dels mitjans de comunicació fa unes setmanes. La compareixença la va fer flanquejada per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el delegat de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, i el llavors subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté.

Imatge virtual de com serà la Savinosa

Un llarg camí

La proposta, de caràcter integral i fruit del treball desenvolupat en els darrers anys per la Diputació i la resta d’institucions que hi estan implicades, preveu convertir l’antic preventori de la Savinosa en un hàbitat per a la creació cultural amb la ubicació d’equipaments permanents en edificis ja existents i en altres espais de nova construcció, a partir d’un projecte que és una evolució del previ que va dur a terme l’estudi d’arquitectura seleccionat pel Col·legi d’Arquitectes i la Diputació. Tot plegat permetrà convertir la Savinosa en un gran hub cultural i educatiu.

Llauradó indica que “és un projecte per a la cultura i la ciutadania que permetrà enfortir i augmentar les línies de treball de la Diputació amb els municipis i les persones”. Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, remarca la importància d’aquest nou espai cultural i educatiu “precisament perquè serà un centre amb vocació de servei públic, un referent d’atracció creativa en l’àmbit europeu”. I afegeix que “permetrà desencallar un deute que la ciutat de Tarragona té des de fa molts anys, i serà bo, no només per a Tarragona, sinó per a tot el nostre territori”.

Pel que fa al subdelegat del govern estatal a Tarragona, destaca com el consens polític ha servit perquè la direcció general de Costes del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic valori positivament el projecte i s’hi afegeixi, amb una inversió en els 750 metres de costa per unir les platges i integrar la Savinosa en el medi natural. Finalment, el delegat de la Generalitat a Tarragona assenyala que s’ha aprovat una solució compartida que té el vistiplau de tots els agents. “Des dels diferents departaments de la Generalitat implicats treballarem perquè aquest projecte sigui una realitat”.

Els equipaments

En concret, al recinte s’hi ubicaran serveis que estaran permanentment oberts i d’altres amb programacions i activitats temporals. Pel que fa als primers, la Savinosa acollirà les mencionades Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona, però també un centre de recursos per a la cultura i la creativitat de la demarcació; una oficina d’assessorament per a l’impuls de la creativitat i la cultura a la demarcació (adreçada a persones creadores, agents culturals, entitats, ajuntaments i empreses, on també s’ubicaran els serveis administratius del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona), i un coworking per a empreses de disseny, tecnologia, cultura, educació i de l’àmbit social. També hi haurà serveis de restauració a l’aire lliure i interior permanents.

Quant als serveis amb programació i activitats temporals, la Savinosa comptarà amb espais escènics i musicals per a la programació de teatre, concerts i dansa (un auditori interior amb 700-800 butaques, amb escenari per a orquestra simfònica; un espai escènic i musical interior, amb funcions pedagògiques i propostes de petit i mitjà format, amb 400 butaques i dotat d’alta qualitat acústica, i també un escenari natural a l’aire lliure, de caràcter polivalent); dues àgores a l’aire lliure, d’ús polivalent; un laboratori per a residències de creació, i una sala expositiva diàfana, amb possibilitat d’adaptar-se a diversos formats i continguts.

El camí de ronda

Aquesta actuació global a la finca de la Savinosa es completarà amb la recuperació del camí de ronda, a la part més costanera de la finca, que connectarà les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa. Es pretén millorar el pas per permetre-hi un recorregut a prop del mar, fora de la zona de domini públic marítim terrestre, dins de la finca de la Diputació, en un traçat de 750 metres. Per fer-ho s’ha planificat una intervenció integrada al medi natural que preservi la biodiversitat i que estigui oberta a vianants i bicicletes. El calendari aproximat d’aquesta intervenció al camí de ronda, la primera de totes les del projecte, preveu la redacció del projecte el 2023 i l’execució de l’obra i la posada en servei entre el 2023 i el 2024.

Tancat des de fa gairebé mig segle

El preventori de la Savinosa va tancar el 1976. La seva darrera funció va ser com a espai per acollir temporalment damnificats per les inundacions. Els terrenys on es troba actualment el preventori abandonat van ser donats per Llucià Schmid i Vilardaga a la Casa de la Beneficència de la Diputació de Tarragona, com va disposar en el seu testament, dos dies abans de morir, el 1911. Els terrenys incloïen cinc finques en una península rocosa entre les platges de l’Arrabassada i la Savinosa. El 1920, els terrenys van ser tancats

Els edificis de la Savinosa es van començar a construir l’any 1929 amb un disseny de Francesc Monravà i Soler, i van obrir portes l’any 1932 com a preventori antituberculós fins que durant la Guerra Civil es van convertir en un hospital de sang que allotjava els militars republicans ferits en combat a la Batalla de l’Ebre. Després d’uns anys d’abandonament, l’espai va tornar a actuar com un preventori tuberculós amb un complex de nou mòduls i una capacitat de 600 places. Va estar actiu amb aquesta funció fins al 1967, quan aquesta malaltia va deixar de ser un problema de salut pública gràcies als avenços científics i a la recuperació econòmica, que havien permès gairebé erradicar la malaltia. Des del seu tancament fa gairebé mig segle, els edificis s’han anat degradant davant de la incapacitat de les diferents administracions de donar-losuna nova utilitat.

Alguns projectes que no han tirat endavant
  • Un concurs desert

    L’any 1985 la Diputació de Tarragona, propietària del recinte, va convocar un concurs d’idees per a l’espai de la Savinosa. S’hi van presentar una desena de projectes, alguns dels quals durant les dècades següents s’anirien repetint amb reformulacions, com un centre d’estudis turístics, un centre de recerca i un palau de congressos. Però el concurs va quedar desert.

  • Campus de la URV

    Durant els anys 80 va sonar amb força que la Universitat Rovira i Virgili, que havia de néixer a partir de la desvinculació dels estudis universitaris que es feien a la demarcació tarragonina dins la Universitat de Barcelona, s’instal·lés a la Savinosa. L’opció de la Universitat d’Estiu va ser la que va semblar més a prop, però no es va acabar materialitzant.

  • Centre Europeu del Turisme

    El 1993 es va presentar el primer gran projecte per fer-hi un centre europeu del turisme que fins i tot tenia pressupost, 2.300 milions de pessetes (més de 13 milions d’euros). Va ser una proposta que tampoc va tirar endavant.



  • Hotels de luxe

    Amb el canvi de segle va créixer la possibilitat de construir en un espai litoral tan privilegiat hotels de luxe, tal com reclamava el sector de l’hostaleria. Tampoc va es acceptar la proposta de l’Ajuntament de Tarragona de fer-hi un parador. El 2019 va tornar a arribar una proposta per construir-hi un restaurant i un hotel de luxe, però va tornar a topar amb el POUM de la capital tarragonina.

  • Parc científic de la indústria cultural

    El 2004 es va presentar un gran projecte per a aquest espai: un parc científic de la indústria cultural. Però tampoc no va tirar endavant. Van seguir arribant propostes privades, que igualment es van quedar en propostes.


stats