16/06/2023

Un tros de Renaixement

2 min
Ca Cosme, a Alcover

AlcoverAgafin un bitllet de 50 euros. A banda de pensar en el seu valor monetari, més enllà del tros de paper que és, mirin atentament el disseny que hi troben. El color taronja que domina el bitllet emmascara una finestra i un pont renaixentista a una cara i l’altra del paper.

Un cop revisat el bitllet, ja el poden guardar! Aquella finestra, més que el pont, la podem trobar en algunes edificacions de casa nostra. Hem de reconèixer que el Renaixement a Catalunya no va esdevenir un estil o període artístic ben arrelat o implementat, però al Camp de Tarragona la cosa va ser un pèl diferent. Reus, Tarragona, Mont-roig del Camp, la Selva del Camp, el monestir de Poblet, la cartoixa d’Escaladei o Torredembarra.

Però del Camp, del gran Camp de la comuna, destaca, pel seu llegat renaixentista, Alcover. La població de l’Alt Camp atresora una interessant quantitat de construccions del segle XVI al seu nucli històric. Tot s’ha de dir, dins d’un cinturó emmurallat d’origen medieval. D’aquestes mostres que comentàvem, més enllà de les vinculades a la fe o la religió, volem destacar les de caràcter civil, com són la casa de l’Abadia i Ca Cosme –les dues cases bessones–. Aquesta última, Ca o casa Cosme, és la que centra aquest escrit.

El casal o casalot, si en fem una descripció més acurada, disposa de planta baixa i dos pisos. A la planta baixa s’obre una porta rectangular d’accés, amb grans dovelles de pedra. Als costats de la porta, sobre la façana, apareixen dues finestres superposades. Al primer pis es troba un balcó seguit del qual ha estat eliminada la barana, amb quatre portes de llindes coronades per frontó. Al segon pis, que correspon a les golfes, hi ha vuit finestres d’arc de mig punt. Una galeria a la planta superior i la barbacana coronen la construcció. A banda i banda, entre les mitgeres, un encintat des de la planta baixa a la superior tanca la visió de la façana.

Són precisament l’encintat d’alguns elements, les formes i models de les obertures, la barbacana i la pedra els elements que comparteix Ca Cosme amb la casa de l’Abadia. Entre els protagonistes de les dues cases tenim els germans Anton i Pròsper Company, que, una vegada enriquits, havien tornat d’Amèrica a la seva població natal. El tercer, com apunten alguns, és la possible traça –arquitectònica i tècnica– de Pere Blai, un dels millors mestres de cases del seu temps. Amb obres destacades com la façana del Palau de la Generalitat de Catalunya. Abans d’acabar, i sense deixar-ho passar: a la façana de Ca Cosme, ara de propietat municipal, una placa ens aproxima a la figura de Cosme Vidal i Rosich, més conegut com a Josep Aladern (Alcover, 1869 - Barcelona, 1918), l’escriptor, editor i membre d’una destacada generació dins del Modernisme literari que dona nom a la casa.

stats