Camp de Tarragona 17/02/2021

El Vendrell impulsa la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys

REDACCIÓ
3 min
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i la regidora d’Educació, Silvia Vaquero, visitant l’escola bressol El Botafoc.

L’Ajuntament del Vendrell ha començat aquest any 2021 amb una proposta innovadora i ambiciosa: garantir la gratuïtat de tots els cursos de les cinc escoles bressol del municipi en els pròxims anys. L’objectiu d’aquesta mesura és fer un pas endavant cap a la universalització de l’educació infantil per afavorir la conciliació laboral i familiar i, de retruc, millorar la cohesió social del municipi.

El projecte passa per aplicar aquesta gratuïtat de les escoles bressol, a partir del curs escolar vinent, als alumnes de P2. Segons la regidora d’Educació, Silvia Vaquero, “l’objectiu primordial és acompanyar els infants i les famílies en aquesta etapa de creixement que és la de 2 a 3 anys i en el seu desenvolupament afectiu, emocional, físic i pedagògic, molt important a l’hora d’iniciar després l’educació infantil a P3”. “És cert que considerem fonamental que tothom, tingui els recursos econòmics que tingui, pugui portar els seus fills a l’escola bressol, però per a nosaltres és fins i tot més rellevant l’enriquiment que pot comportar per als nens i nenes aquest pas per l’etapa infantil a l’hora de descobrir el món amb l’acompanyament d’altres infants i docents qualificats”, explica Vaquero.

L’Ajuntament del Vendrell té actualment cinc escoles bressol municipals de qualitat, consolidades amb un bagatge de molts anys, per poder oferir aquesta mesura a tots els infants de 2 a 3 anys empadronats al municipi. La regidora assegura que les escoles del Vendrell tenen la capacitat d’absorbir aquest increment, ja que es disposa dels recursos econòmics, dels equipaments i del professorat per fer-ho possible.

En concret, aquest curs hi ha 75 nens i nenes a P1 que el curs que ve tenen reservada plaça a P2, una xifra, això sí, més baixa que la d’altres anys. El cert és que la pandèmia del coronavirus ha fet que enguany les matrícules hagin sigut anormalment baixes. “És evident que aquest any moltes famílies no han necessitat el suport de l’escola bressol a l’hora de tenir cura dels seus fills i, malauradament, moltes persones han quedat a l’atur o amb jornades molt reduïdes”. En aquest sentit, Vaquero recorda que en altres anys els alumnes de P2 que hi havia a les cinc escoles bressol municipals eren uns 150, aproximadament.

Actualment al Vendrell hi ha empadronats 320 nens i nenes en aquesta franja d’edat. La regidora assegura que l’Ajuntament pot garantir que, si aquestes famílies fan una aposta per l’educació 2-3 anys el curs 2021-2022, tindran plaça assegurada.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, posa sobre la taula la importància d’aplicar el concepte d’equitat a totes les línies de gestió pública durant aquest mandat. En aquest sentit, Martínez afegeix que “avançar cap a la universalització de l’educació de 0 a 3 anys és un pas important dins del projecte educatiu de ciutat i per aconseguir una educació basada en la igualtat d’oportunitats”.

Actualment el 85% dels infants que assisteixen a l’escola bressol paguen 1.158 € a l’any si hi van només als matins i 1.683 si hi van matí i tarda. Cada plaça té un cost anual per a l’Ajuntament de 3.000 euros.

La regidora ha afegit que, si la mesura té èxit, en els propers anys “s’avançarà” en la gratuïtat dels altres cursos, els de P1 i de P0. “Hem de veure si la ciutadania respon bé a la mesura”, però tot apunta que sí, segons Vaquero.

A més de l’objectiu més obvi de la democratització de l’educació infantil, la mesura de la gratuïtat que es planteja des de l’Ajuntament del Vendrell també té una visió en clau de gènere. I és que, segons destaca la regidora, “creiem que ajudarà a reduir les desigualtats en el sentit que moltes dones podran tenir més facilitats per accedir al món laboral o no hauran de recórrer a reduccions de jornada ni renunciar a la formació i al reciclatge professionals”.

stats