CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 10/08/2019

Model de societat

Ayn Rand, en el seu llibre 'La rebelión de Atlas', fa una crítica sobre el futur de qualsevol societat. Diu: “Quan vegis que el comerç es fa no per consentiment de les parts, sinó per coerció; quan t’adonis que per produir necessites l’autorització dels que no produeixen res; quan comprovis que el diner flueix vers els que no comercien amb béns, sinó amb favors; quan percebis que molts es fan rics pel suborn i per influències, més que pel treball, i que les lleis no et protegeixen contra ells, sinó, contràriament, són ells els que estan protegits contra tu; quan notis que la corrupció és recompensada i l’honradesa es converteix en autosacrifici, aleshores podràs afirmar, sense por a equivocar-te, que la teva societat està condemnada al fracàs”.

I això per què? És, senzillament, la conseqüència de la insensatesa més greu que estem cometent els humans: substituir la cooperació amistosa, la solidaritat i la recerca del bé comú de tota la humanitat per la competició, la rivalitat, i l’acaparament de béns en mans dels més poderosos del planeta.

I, nosaltres, què hi podem fer? No angoixar-nos per fer el que puguem fer, que sempre es pot fer alguna cosa. I, arreu, denunciar aquest model fallit.

JORDI BUFURULL GALLEGO

CASTELLTERÇOL

Reconeixement al SEM

El dimarts 30 de juliol el meu marit va perdre el coneixement mentre esperàvem el tren al banc d’una andana de l’estació de Sants.

Vaig telefonar al 112, des d’on em van donar instruccions del que havia de fer immediatament.

Amb l’ajuda de la gent que era allà el vam estirar a terra en la posició indicada. Uns minuts després un equip del SEM ens estava auxiliant.

Vull fer constar la impressió que em va causar la professionalitat i el tracte humanitari que vam rebre. El nostre agraïment.

RAMONA REGUÉ GODAL

BARCELONA

Sense natalitat

En només deu anys la taxa de naixements a l’estat espanyol s’ha desplomat en un 30%. Són xifres equiparables a les d’un país que ha patit algun tipus de guerra o hecatombe, i que haurien d’obligar les administracions públiques a reaccionar. La Federació Espanyola de Famílies Nombroses demana al proper govern una sèrie de mesures concretes que ajudin a revertir una situació que, a llarg termini, fa inviable el sistema de pensions i, en general, el model social a tot l’Estat. És per això que demana, entre altres coses, una prestació universal per fill de 100 euros al mes, similar a la que ja existeix en diversos països d’Europa.

JESÚS DOMINGO MARTÍNEZ

GIRONA

Salvini

La crisi de la immigració al Mediterrani no s’acaba mai. No para d’haver-hi morts, ofegats a prop de la costa d’Àfrica o enmig del mar mentre venien cap als nostres països.

Al mateix temps, a Itàlia un polític populista, Salvini, fa de les seves i ara vol fer caure el govern del qual el seu propi partit era soci fins ara.

No és moment de càlcul polític, de pensar en un mateix. És moment d’entendre que està en perill la vida de moltes persones, i que hem de pensar com ho podem fer perquè puguin tenir una vida digna. Si no, no s’entén per què estem en un projecte que es diu Unió Europea.

JOAN GARCIA

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT