Ara Castells 09/08/2019

El Concurs de Castells torna a considerar vàlid carregar més d'una construcció

La comissió assessora premia de nou els castells de deu pisos emmanillats

Efren Garcia
3 min
Quatre de deu amb folre i manilles carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls al Concurs de Castells

TarragonaLa tercera reunió de la comissió assessora del Concurs de Castells va servir dijous per fer un pas enrere en els canvis introduïts en la normativa ara fa dos anys. El rànquing estrella tornarà a valorar els castells bàsics de deu pisos –tres i quatre de deu amb folre i manilles– per sobre de les construccions sense folre –dos de vuit i quatre de nou–. A última hora, l’equip de treball també va decidir recular en la norma per la qual el Concurs només comptabilitzava una construcció carregada per part de cada colla.

La Comissió Assessora, que enguany va incloure per primer cop representants de les dues formacions guanyadores de l’edició de dissabte, va considerar que, si bé s’havia estat valent implantant la norma que premiava els castells descarregats per sobre dels que feien llenya després de l’aleta, el món casteller no l’havia fet seva. Les constants mostres de glòria protagonitzades per les colles quan coronen una estructura límit a plaça així ho evidencien. El Concurs de Castells ha d’anar de la mà del fet casteller, i és per això que la comissió està formada per un ampli ventall d’agrupacions i d’experts.

Tot i que estadísticament la incidència d’aquesta norma és relativament petita i l’acceptació dins de la Tarraco Arena Plaça era bastant àmplia, el canvi encara incomodava pel que fa a la percepció del rànquing classificatori. Algunes de les cites més importants de l’any poden arribar a sumar més d’una construcció carregada, i deixar aquests castells fora del rànquing era una decisió complicada. Les normes del Concurs han de ser les mateixes dins i fora de l’antiga plaça de braus, i això va reobrir el debat. Si bé fa dos anys el format de la votació –presencial i de vot intransferible– va poder afavorir els partidaris de penalitzar els castells carregats, el canvi de format hauria tornat les aigües al seu lloc. És evident que no hi ha unanimitat en aquest aspecte, però per això mateix el Concurs ha decidit recular a temps.

Aquest canvi motivarà que s’estudiïn altres solucions que puguin afavorir la seguretat i que ajudin a reduir el nombre de caigudes. Cal recordar que la norma que limitava el nombre de castells carregats comptabilitzats va arribar juntament amb la despenalització dels peus desmuntats i amb la possibilitat de provar una castell menor als anteriors en les dues últimes rondes per a aquelles colles que no haguessin pogut comptabilitzar tres estructures. D’aquesta manera s’evitava que en cas d’haver carregat dos o més castells s’hagués de provar una estructura superior amb el risc que això implicaria.

Tornen els castells de deu pisos

Si hi va haver un canvi en l’últim rànquing àmpliament discutit, aquest va ser el de valorar els castells de gamma superior sense folre –quatre de nou i dos de vuit– per sobre dels de deu pisos. Mantenint l’argument que el valor dels castells es divideix en un component tècnic i un de social, la Comissió Assessora del Concurs va tornar a premiar les construccions de deu pisos en un moment en el qual el nombre de castellers als assajos i a les places ha disminuït clarament.

D’altra banda, al no haver-se provat a plaça ni el quatre de deu amb folre –sense manilles–, ni el nou de nou amb folre, ni el pilar de nou amb folre, manilles i puntals, ni el dos de deu amb folre, manilles i puntals, el protocol de renovació de la taula de puntuacions va obligar a revisar aquestes construccions inèdites, que són les que completen el llistat de punts. Finalment, les tres primeres es mantindran a petició de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, mentre que el dos de deu continuarà per votació de la mateixa comissió assessora.

stats