Ara Castells 11/06/2015

Com aconseguir que la teva colla viatgi a Estònia a fer castells?

Antonio Sánchez ens explica com va decidir posar en marxa un compte de Twitter que explica l'actualitat dels Castellers de Viladecans en estonià

Efren Garcia
3 min
Alguns castellers exhibint la bandera d'Estònia a la Via Catalana. CEDIDA PER ANTONIO SÁNCHEZ

BarcelonaEl món casteller és hiperactiu a les xarxes socials. Només cal veure que pràcticament totes les colles tenen un perfil o una pàgina a Facebook, a excepció d'alguna formació a l'estranger o de les de més recent creació. A dia d'avui es poden trobar fins a 104 perfils oficials de colles castelleres a Twitter, entre les convencionals, les universitàries i les formacions a l'estranger. Algunes agrupacions com la Colla Vella dels Xiquets de Valls o els Castellers de Barcelona compten, a més, amb un perfil de promoció en què s'informa de l'actualitat de la colla en anglès. El que potser no és tan normal és que una colla castellera posi en marxa un compte a Twitter dirigit exclusivament al públic estonià. Aquest és el curiós cas dels Castellers de Viladecans, que des del mes de març han iniciat aquesta nova croada.

Com tota experiència 2.0 el nostre primer contacte amb el responsable d'aquesta idea, Antonio Sánchez, va ser intentant aprofitar els 140 caràcters dels missatges directes de Twitter. Les dues primeres respostes ens van fer entendre que calia explicar la seva història: “No sóc un gran professional del 'community management', però a la colla no li ha estranyat [que obrís aquest compte], ja que fa poc vaig aconseguir el suport de Carmen Lomana… Encara es fan moltes bromes”. “A molts membres de la colla ens agrada Estònia i ens va semblar molt interessant crear aquest compte per explicar als estonians què és el fet casteller”.

El perfil estonià dels Castellers de Viladecans va néixer, doncs, com una broma més a les xarxes socials: "Això no durarà ni una setmana", es deia a si mateix l'Antonio. Actualment compta amb més de 200 seguidors, una mica més de la meitat dels que segueixen el compte català de la mateixa colla, si bé bona part són castellers i colles castelleres.

“La gent que ens visiti s'ha de quedar amb el millor, amb la foto, per poder així captar la seva atenció”, explica Sánchez, “intentem seguir associacions culturals amb l'objectiu que ens vegin i, qui sap si algun dia ens emportem una sorpresa”. Tot i que la colla és conscient que aconseguir viatjar fins a Tallin per fer castells és molt complicat, no deixa de somniar en la possibilitat que algun dia els convidin a mostrar-hi la seva cultura.

La colla busca el suport d'importants personalitats

El 2 de juny, l'Antonio Sánchez va enviar un missatge al primer ministre Taavi Rõivas des del seu compte de Twitter personal on es podien veure tres imatges dels castells dels de la camisa verda i un text en anglès en què l'animava a convidar-los a alçar les seves construccions al país bàltic. Si bé aquest primer intent no va donar fruits, els del Baix Llobregat no defalleixen, ja que coneixen l'habilitat de Sánchez a les xarxes socials. La temporada passada una crida similar va involucrar la col·laboradora de Televisió Espanyola, Carmen Lomana, amb més de 200.000 seguidors, en una de les piulades castelleres més mediàtiques de l'any. La figura popular vinculada al món de la moda va afirmar que li agradaven els castells i va retuitejar un missatge en què es demanava el seu suport per la colla.

“Va ser un cas molt curiós”, afirma Sánchez, “vaig pensar quin famós ens podria donar suport a les xarxes socials i vaig publicar diversos tuits”. L'endemà, a l'assaig dels de Viladecans no es parlava de cap altre cosa.

stats