Castells
Ara Castells 27/08/2023

Els aiguats deixen moltes incerteses de cara a Sant Fèlix

La pluja, protagonista d'excepció d'un cap de setmana clau en la temporada

3 min
4d9fp de la Colla Vella dels Xiquets de Valls al Catllar

Les pluges escampades pel territori han condicionat un cap de setmana vital en la temporada, amb actuacions destacades al Catllar, l’Arboç i Igualada, on especialment la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca volien avançar feina amb la gamma extra per arribar més rodats a Sant Fèlix, aquest dimecres. L’aigua no ho ha permès i les colles arribaran més justes del que volien.

El Catllar i l’Arboç passats per aigua

Les dues grans actuacions del cap de setmana es trobaven en les localitats del Catllar i l’Arboç, amb la presència de la Colla Vella, els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona. Tant dissabte com diumenge, però, les diades van ser passades per aigua i van condicionar les colles.

Al Catllar l’actuació es va haver de suspendre al final de la segona ronda, tot i que només els vilafranquins van poder completar dos castells: van fer amb tranquil·litat el 3 de 9 amb folre i el 9 de 8. La millor construcció del dia, però, va ser el 4 de 9 amb folre i pilar de la Colla Vella. Més tard van desmuntar el 4 de 9 amb folre quan les camises ja estaven xopes.

La Jove de Tarragona tenia el principal objectiu de rematar la feina amb el 2 de 9 amb folre i manilles carregat, però no se’n van poder sortir. El castell es va enlairar bellugadís i les condicions climàtiques tampoc van ajudar a asserenar-lo. Així doncs, només van poder fer el 3 de 9 amb folre. Al final de la segona ronda es va suspendre l’actuació després d’una hora i mitja sota l’aigua.

L’endemà a l’Arboç l’actuació es va traslladar inicialment a l’interior d’una església, però l’enrenou que s’hi va generar i l’aturada de la pluja van permetre tornar a plaça, tot i que la pluja acabaria forçant una suspensió abans de la ronda de pilars final.

Els Castellers de Vilafranca van portar el programa més ambiciós: van alçar el 4 de 9 amb folre i agulla. El quatre ja es va haver de treballar al límit un cop feta l’aleta, i el nerviosisme es va traslladar al pilar, que no va poder aguantar la descarregada. És el primer coronat dels verds des del 2017, però continua sent una construcció que se’ls està encallant. La Colla Vella i la Jove de Tarragona van completar un programa amb els bàsics de nou com a castells màxims –només el 3 en el cas dels liles– i van rodar construccions de vuit.

Quan semblava que tant vallencs com vilafranquins pretenien alçar els pilars de 7, s’ha acabat designant el final de l’actuació.

Joves i Minyons completen castells de 9

Dues de les colles que actuaran a Sant Fèlix també han pogut descarregar el 3 de 9 amb folre, tots dos en un recinte interior. Alhora, totes dues van fer també el 5 de 8, així com el 2 de 8 amb folre els Minyons de Terrassa i el pilar de 7 amb folre la Joves de Valls.

Sant Fèlix a banda, el cap de setmana també estava marcat en vermell per als Moixiganguers d’Igualada per fer el salt als nou pisos. Els de l’Anoia van portar el 3 de 9 amb folre a plaça, però el van haver de desmuntar. Sí que van poder fer el 7 de 8, el 2 de 8 amb folre i el pilar de 6 carregat com a castells destacats. Els Xiquets de Reus també tenien la intenció inicial de fer el tres folrat, però finalment el van descartar. Sí que van fer el dos folrat, però van ensopegar amb el 4 de 8.

Sant Fèlix obert

A causa d’aquestes pluges, les colles han tingut menys rodatge abans d’una actuació de màxims: la diada de Sant Fèlix d’aquest dimecres a Vilafranca del Penedès. Entre els castells de gamma extra, els únics que es troben consolidats són el 4 de 9 amb folre i pilar de la Colla Vella i els pilars de 8 amb folre i manilles dels mateixos vallencs i dels Castellers de Vilafranca. Els verds, en canvi, han tingut problemes amb el quatre de nou amb el pilar i el 2 de 9 amb folre i manilles, igual com els Minyons en el cas d'aquest últim castell. La Joves de Valls arriba a la capital de l'Alt Penedès sense haver provat cap castell de gamma extra.

Tot i això, s’espera una actuació de primer nivell, en la qual poden entrar en joc castells com el 4 de 9 i el 2 de 8 sense folre i el 3 de 10 amb folre i manilles.

stats