Castells
Ara Castells 21/11/2023

Els Castellers de Vilafranca i les dues colles de Valls marquen la temporada 2023

El primer 9 de 9 amb folre carregat, dels Castellers de Vilafranca, serà el més recordat de la temporada

3 min
La satisfacció de la canalla per l'actuació dels castellers de Vilafranca.

La temporada 2023 ha sigut extremadament igualada pel que fa a les colles punteres, que enguany han sigut els Castellers de Vilafranca i les dues colles de Valls, la Vella i la Joves. Cadascuna, però, ha optat per camins diferents i mentre que dels verds en destaca la gran gamma, a la qual s'ha afegit l’inèdit 9 de 9 amb folre, de les de l'Alt Camp en sobresurten els castells desfolrats.

Els Castellers de Vilafranca han completat una gran temporada, especialment pel que fa a la varietat de castells que han pogut fer. Han descarregat cinc gammes extra diferents: el 2 de 9 amb folre i manilles, el pilar de 8 amb folre i manilles, el 7 de 9 amb folre, el 5 de 9 amb folre i el 3 de 10 amb folre i manilles, a més carregar el 4 de 9 amb folre i agulla i el 9 de 0 amb folre.

Entre ells cal destacar, primer de tot, l’inèdit 9 de 9 amb folre. Els verds se’l van marcar com a objectiu a partir de l’agost i el van anar provant a l’assaig. Tot i els dubtes que hi pogués haver entre el món casteller, hi van insistir i el van portar a plaça per Tots Sants, on el van carregar. A més, el castell va oferir grans sensacions i es va mostrar fins i tot més sòlid del que podien pensar ells mateixos, revelant que és perfectament descarregable.

Per altra banda, els vilafranquins sumen un nou any amb el 3 de 10 al sarró i són, des de 2017, l’única colla que ha descarregat algun castell de 10 pisos.

Les vallenques es fan fortes en els 'desfolrats'

En els darrers anys les colles vallenques han sigut les grans dominadores dels castells desfolrats i aquesta temporada no ha estat una excepció, ja que han sigut les úniques d'anotar-se’n. Tant la Colla Vella com la Joves de Valls han tancat el curs amb dos 4 de 9 sense folre descarregats i el 2 de 8 carregat, tres en el cas dels rosats i dos pels vermells. De totes maneres, la Vella ha tingut més continuïtat amb la gamma extra. Així doncs, s’han fet amos absoluts del 4 de 9 amb folre i pilar, amb sis de descarregats i un coronat. La Joves, en canvi, ha apostat pel 5 de 9 amb folre amb un de completat i un en què només s’ha fet l’aleta. Les dues colles també s’han fet fortes amb l’espadat, i han pogut passejar el pilar de 8 amb folre i manilles en diverses ocasions.

Totes dues, però, s'han quedat sense un gran objectiu, com era el del castell de 10. A Santa Úrsula es van veure intents a banda i banda de la plaça del Blat, però totes dues van errar.

TOP-10 de la temporada 2023

Gamma extra de Minyons, Jove i Capgrossos

Els Minyons de Terrassa han anat mantenint una bona regularitat amb els castells de 9, tocant també la gamma extra. El 2 de 9 amb folre i manilles ha sigut una construcció que han pogut dominar, mentre s’han quedat a mitges en dues ocasions amb el 5 de 9 amb folre. En els seus plans també entrava poder fer el 3 de 10 amb folre i manilles, però finalment no s’ha vist a plaça.

Dues colles que també han mantingut una trajectòria similar han sigut la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. La seva gran aposta ha sigut el 2 de 9 amb folre i manilles, descarregat en dues ocasions per cada colla, i els tarragonins l'han coronada una altra vegada. A darrera hora, a més, els tarragonins van anotar-se el seu castell insígnia: el 5 de 9 amb folre.

Els Xiquets de Tarragona van dur una bona dinàmica fins a mitjans d’agost, moment en el qual van arribar a somiar amb la gamma extra. Alguna caiguda de final d’estiu els va complicar el segon tram, encara que la Diada de Tots Sants els va fer recuperar bones sensacions.

Barcelona i Sants toquen els 9 pisos

A la capital, la temporada no ha estat del tot fàcil, encara que els Castellers de Barcelona han aconseguit mantenir una bona regularitat i poder anotar-se el 4 de 9 amb folre en dues ocasions, a més del 2 de 8 amb folre. L’any dels Castellers de Sants, en canvi, ha sigut molt més complicat i fins al tram final no han pogut superar la gamma bàsica de vuit, amb el 7 de 8 i el 4 de 9.

Solidesa en els 8 pisos de Moixiganguers i Reus

Moixiganguers d’Igualada i Xiquets de Reus s’han mostrat totalment sòlids en la gamma de vuit, passejant sense dificultats castells com el 2 de 8 amb folre els de Baix Camp, i sumant-hi el 5 de 8, el 7 de 8 i l'estrena del 4 de 8 amb l'agulla i el pilar de sis pels igualadins. Totes dues colles, però, s’han quedat a les portes de revalidar els nou pisos: els han portat a plaça, però sense èxit.

stats