Ara Castells 06/07/2019

Els Castellers de Vilafranca es reivindiquen amb l'estrena del quatre de nou amb folre

Tant els Xiquets de Tarragona com els Castellers de Sants s'han vist obligats a rebaixar pretensions

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca completen el seu primer 4d9f de la temporada a Tarragona

TarragonaEl ritme de la temporada castellera evidenciava que la diada del Pla de la Seu de Tarragona perdria aquest any l’etiqueta de gamma extra, però els Castellers de Vilafranca han mostrat el seu màxim nivell i hi han exhibit fins a dues construccions de nou pisos i l'estrena del pilar de set. Els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants no han pogut lluir com haurien volgut, però això no els ha fet renunciar als castells de vuit.

Els resultats de les últimes actuacions posaven avui l’interrogant sobre els Castellers de Vilafranca. Obligats a prémer l’accelerador, tothom esperava que encaressin les cites importants de l’estiu rodant les construccions de nou pisos. Però la seva situació no els permetia ensopegar i això ha condicionat l’actuació. Han començat provant el tres de nou amb folre però els nervis s'han fet evidents quan anaven a col·locar la canalla i han decidit desmuntar-lo per no córrer riscos. Al segon intent han fermat el tronc i l’han fet seu sense complicacions. Amb el tres a la butxaca, arribava el moment de buscar el primer quatre de nou folrat de l’any. La dinàmica s’ha repetit, han desmuntat un primer intent nerviós, però han demostrat el seu nivell tot seguit. Si bé han hagut de treballar durant el descens, l’estrena del quatre els suposarà una injecció de moral. Han arrodonit les rondes de castells amb un dinàmic dos de vuit folrat.

Els Xiquets de Tarragona han començat l'actuació amb un còmode tres de vuit. Han demostrat que tenen les construccions bàsiques de vuit ben rodades. Al segon torn han fet sonar les gralles del quatre tot i que les mides no eren perfectes. Malgrat tot, han exhibit un bon domini i han executat el castell amb cares de relaxament. Han valorat fins a l'últim moment la possibilitat de tornar a provar el cinc de vuit, però han decidit abaixar-li un pis per continuar rodant una estructura que ha patit canvis al tronc.

Les temudes baixes d'última hora han obligat avui a minvar les pretensions als Castellers de Sants, que han optat per alçar el cinc de set al primer torn. El seu castell més important ha sigut el quatre de vuit. Han bastit el 'carro gros' sense grans dificultats, però l'estructura s'ha mostrat un punt tensa. Sense opció de fer el tres, han arrodonit l'actuació descarregant el set de set.

L’altre gran moment de l’actuació ha arribat a la ronda de pilars. Amb l’espadat de sis ben rodat, els Castellers de Vilafranca han buscat una segona estrena. Han atacat el pilar de set amb folre i l’han fet seu sense problemes. El domini dels pilaners ha arrencat fins i tot algun crit demanant “un pis més”. Ha sigut llavors quan el cel, que feia estona que amenaçava amb tancar-se, ha fet la guitza als castellers. Ha arrencat a ploure i només els Castellers de Sants, amb un vano de cinc, i els Castellers de Vilafranca, amb sis pilars de quatre, han tingut temps de fer sonar les gralles. Els Xiquets, que ja preparaven la pinya, han acabat desmuntant-la i han posat fi a l’actuació sense pilars de comiat.

Xiquets de Tarragona: 3d8, 4d8, 5d7

Castellers de Vilafranca: id 3d9f, 3d9f, id 4d9f, 4d9f, 2d8f, P7f

Castellers de Sants: 5d7, 4d8, 7d7, V5

stats