Ara Castells 06/06/2015

Les colles castelleres volen seguir creixent

Un centenar de castellers de prop d'una quarantena de formacions s'han reunit a Sants per estudiar accions que ajudin a créixer la massa social del fet casteller

Efren Garcia
2 min
La taula rodona ha mostrat la realitat de quatre colles en creixement / EFREN GARCIA

BarcelonaLa tercera Jornada de Bones Pràctiques de Gestió en el Món Casteller ha acollit una part important dels actors d'aquesta activitat a les Cotxeres de Sants, a Barcelona, per treballar sobre el creixement de la massa social de les formacions castelleres. La Jornada ha començat amb la intervenció de la periodista Raquel Sans, que ha abordat les diferents possibilitats que tenen les colles per aprofitar que els castells viuen un moment molt dolç.

La sessió ha posat de manifest que l'entrada de gent nova a les colles castelleres és continuada i força estable, i que un dels punts importants perquè es visqui aquesta crescuda de manera efectiva és conèixer primer el motiu pel qual la gent deixa de fer castells per tal de poder buscar accions eficients que redueixin la sortida d'efectius. Els Castellers de Sants, coorganitzadors de la jornada, han presentat un treball en aquesta línia; els Borinots han comptabilitzat els castellers que han marxat cada temporada i han avaluat les raons que els han fet fer un pas enrere. Els motius, evidentment, no seran traslladables a les diferents realitats del món casteller, però sí el mètode que, tot i semblar molt obvi, no és a dia d'avui una pràctica habitual.

Per segona temporada consecutiva, l'oferta de tallers pràctics ha estat tot un èxit i ha donat pas a una interessant taula rodona que ha servit per conèixer l'experiència de quatre formacions que han viscut un creixement important en els darrers anys. Els Castellers del Poble Sec, els Castellers d'Esplugues, els Nens del Vendrell i, la formació de nova fornada, els Castellers de l'Alt Maresme han explicat les claus dels seus èxits. Tenir un local propi, l'equilibri en el model social de la colla, la relació territorial, el fet casteller universitari, donar valor als castellers ocasionals, els assaigs de nivell i un bon nivell comunicatiu han estat alguns dels punts més destacats.

Tot i la bona acollida que tenen aquests actes cada temporada, un any més s'ha trobat a faltar la participació de les colles de més nivell, que han comptat amb una minsa representació.

stats