Ara Castells 04/11/2015

Una 'contacontes' que va més enllà dels contes

Dues maletes plenes de roba, un grapat de llibres infantils castellers i un gran somriure són l'attrezzo d'Elisabet Carnicé i el seu 'Finet i Amunt!'

Marta Díaz
5 min
Elisabet Carnicé a l'Abacus de Vilafranca del Penedès ensenyant el conte Els Castellers a la canalla. JEMI PARETAS

BarcelonaElisabet Carnicé, comunicadora audiovisual, presentadora, guionista, speaker i dinamitzadora cultural, és una de les cares més conegudes del món casteller per la seva participació, des de fa nou anys, al programa de divulgació castellera 'Quarts de Nou', com a presentadora i redactora del mateix.

Elisabet, però, no és una d'aquelles persones que puguin estar sense fer res i aquest esperit inquiet la va dur, ara fa cinc anys, a endinsar-se en el món de la literatura castellera infantil i crear el 'contacontes' 'Finet i Amunt! Taller de contes i altres bocins castellers'.

Tot va començar arran del descobriment del llibre infantil Els Castellers, de l'editorial La Galera, i la seva autora Anna Canyelles, la qual va animar a la presentadora castellera a explicar el seu propi conte. Elisabet, que feia aleshores quatre anys que recorria les places castelleres d'arreu del país, era ja una enamorada de la canalla de les colles castelleres i, empesa per la voluntat de fer un homenatge a tots els nens i nenes que fan possible que el fet casteller creixi dia rere dia i perduri any rere any, va decidir fer una recerca de la literatura infantil catalana basada en els castells i va conventir-se, ella mateixa, en la 'contacontes' del 'Finet i Amunt!'.

Exemplar del llibre Els Castellers exposat durant el taller "Finet i Amunt!" a Vilafranca del Penedès. JEMI PARETAS

"Al saber de l'existència de dos o tres contes infantils castellers, vaig començar a furgar, perquè veia que no hi eren gaire a les paradetes de les colles i em va picar el cuquet de fer la recerca de tot aquest material de contes, compilar-los i donar-los-hi forma explicant-los amb un format de 'contacontes'. M'agraden molt els nens i crec que són la base dels castells, representen el cicle de la vida i el cicle dels castells... I tothom em diu que sóc molt canallera."

A partir d'aquell moment va iniciar-se l'idil·li d'Elisabet amb la literatura infantil castellera i la canalla d'arreu del país.

Un altre dels motius que la van dur a recórrer Catalunya amb la seva maleta plena de llibres va ser el desig "d'acostar els castells a d'altres nens que no són castellers i que aquests, a través d'històries d'enxanetes petites però valentes, puguin conèixer els valors castellers, el seu ambient, les colles, la música, etc. Els nens surten del taller emocionats, ja que les històries dels contes les podem reconèixer a plaça diada rere diada i nosaltres podem transmetre tot això a canalla que no és castellera a través de tots aquests llibres."

Al 'Finet i Amunt!', doncs, Elisabet no es limita a explicar només els contes del seu recull, sinó que fa endinsar els nens en tot un món sensorial i interactiu. "El primer que els dic és que hem de fer pinya i treballar tots junts i després els ensenyo els sentits que entren en funcionament en fer castells. Després els mostro el vestuari casteller amb camises de diverses colles per a què se les emprovin, faixes per a nens i pares, els mocadors, els pantalons blancs i les espardenyes de vetes, amb les que intento remuntar-me als orígens dels castells per explicar-los-els. Expliquem la funció de cada peça del vestuari casteller i amb coses tan senzilles com explicar que l'escut de la camisa està al costat esquerre del pit perquè està sobre el cor els nens ja s'emocionen molt. L'atrezzo casteller crec que és bàsic i per a mi aquesta primera fase és fonamental per atraure els nens."

Elisabet a la biblioteca de Guissona. JEMI PARETAS

A continuació, la 'contacontes' sabadellenca fa quatre pinzellades a l'abecé casteller -com es fa un castell, les seves parts i estructura, vocabulari bàsic, la música, etc.- per a què els nens i nenes puguin seguir el fil dels contes i, quan la infraestructura ho permet, fa servir material audiovisual com el vídeo 'Slim Up', que mostra com és un dia d'actuació de l'enxaneta de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Virginia Salvadó, o el videoclip 'Enxaneta'. Quan no pot fer servir mitjans audiovisuals, Elisabet fa servir material plàstic i musical per escenificar els seus contes.

Els principals contes que Elisabet explica als seus tallers són Els Castellers d'Anna Canyelles i La colla castellera de Trintiat Gilbert, publicats a La Galera, En Maginet tap de bassa de Bienve Moya i publicat a El Cep i la Nansa i Jan, puges? -basat en fets reals- d'Anna Zamora i editat pels Matossers de Molins de Rei, colla a la que l'autora pertany. Tots aquests contes coincideixen en la transmissió del concepte que amb el treball en equip un infant, una família o tot un poble pot aconseguir resoldre els seus problemes, superar les seves pors i aconseguir trobar un lloc on ser feliç o sentir-se acollit, valors molt propis del món casteller.

Per altra banda, La Galera i El Cep i la Nansa són les dues editorials que han donat més empenta al projecte de 'Finet i Amunt!' buscant espais on Elisabet pugui explicar els seus contes, però, a més, en les ocasions que la 'contacontes' realitza el seu taller a través de la gestora cultural Trivium, fa servir d'altres contes infantils castellers com Patatu 4. Panys, castells i enxanetes d'Àngels Bassas, Fem castells! de Roger Roig i Hugo Prades de l'editorial Cossetània, etc. Tots aquests llibres serveixen a Elisabet per estendre el fet casteller entre la canalla d'arreu de Catalunya, però el taller també ha servit per a "treure la pols a tots aquests llibres i donar-los vida i posar-los la faixa".

Elisabet Carnicé ha realitzat el seu taller a biblioteques, fires, llibreries, etc. per a canalla d'arreu del país. JEMI PARETAS

Elisabet, en definitiva, no vol només explicar contes, sinó acostar el món casteller i els seus valors a la canalla que no és castellera, que constitueix el seu públic majoritari. "És molt curiós com intenten descriure ells mateixos els valors castellers de 'Força, equilibri, valor i seny' un cop feta la introducció. Aquest és el moment que m'agrada més. Faig servir les colles castelleres d'arreu del món per demostrar que els valors dels castells són universals i a través del taller els nens s'ho passen bé i s'entusiasmen... Ells n'extreuren un gran missatge".

El 'Finet i Amunt! Taller de contes i altres bocins castellers' està dirigit a nens de 3 i 10 anys i té una durada d'entre 45 minuts i una hora i mitja. Fins ara, Elisabet ha recorregut bilbioteques d'arreu del país, fires de cultura popular o literatura, el Museu de la Xocolata a Barcelona i, fins i tot, llocs tant pintorescos com un castell a La Bisbal de l'Empordà. La propera parada del taller serà aquest dissabte a dos quarts de dotze del migdia a la llibreria El racó de les paraules de Sant Joan de Vilatorrada.

stats