Ara Castells 01/11/2016

Vilafranca vibra amb una diada de Tots Sants d’altíssim nivell

Els Castellers de Vilafranca arrodoneixen la tercera millor diada de la història, els Castellers de Sants completen primer cinc folrat

Efren Garcia
5 min
Els Castellers de Vilafranca descarreguen el sisè 3d10fm de la temporada

Vilafranca del PenedèsLa diada castellera de Tots Sants ha demostrat l’extrema dificultat de mantenir un nivell d’excel·lència constant, diada rere diada, any rere any. Els Castellers de Vilafranca han segellat una temporada de somni amb quatre nous castells de gamma extra, si bé avui el quatre de deu amb folre i manilles s’ha resistit. Els vilafranquins han tornat a descarregar el tres emmanillat, el tres amb el pilar i el quatre de nou sense folre, i ho han rubricat amb el pilar de vuit, fet que suposa la tercera millor actuació de la història. Els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró no han deixat passar l’oportunitat de lluir-se al màxim nivell, mentre que els Xiquets de Tarragona han pogut tancar l’any amb un nou castell de nou pisos.

Conscients que calia anar pas a pas, els Castellers de Vilafranca han iniciat l’actuació atacant el tres de deu amb folre i manilles, una construcció que tot i la seva extrema dificultat han demostrat dominar aquesta temporada. Han desmuntat un primer peu per ajustar-ne les mides i al segon intent l’han completat, fins i tot, amb aparent comoditat. El tres ha mantingut la forma en tot moment, mentre les cares de serenor narraven a la perfecció una construcció que han descarregat ja en sis ocasions aquest any.

Els Castellers de Barcelona descarreguen el 3d9fa a la plaça de la Vila

També han desmuntat el peu del quatre emmanillat. Primer per acabar de trobar-hi la forma, però després per culpa d’unes manilles que no aparentaven la solidesa necessària. Amb el nou format de la diada això ha suposat passar ronda, però no els ha minvat la moral. Hi han tornat a la tercera ronda, però aquest cop el peu s’ha acabat ensorrant mentre es disposaven a desmuntar-lo. Han canviat el castell pel que ha estat, potser, el millor tres de nou amb agulla de la temporada dels verds. Han mantingut bé la mida de l’estructura exterior, si bé en els primers compassos del descens s’ha rebregat un instant.

Els Castellers de Vilafranca  han descarregat el 4d9 sense folre a la diada de Tots Sants

La sorpresa ha arribat en el quart torn de la colla local. Els Castellers de Vilafranca han descartat el quatre de deu amb folre i manilles per plantar cara a un altre gran monstre del món casteller, el quatre de nou sense folre. Després de desmuntar el primer peu, han fet sonar gralles i han mantingut les mides durant la carregada. El ritme de la canalla petita ha allargat una mica l’estructura, que s’ha estirat als pisos baixos. Tot i així, s’han mostrat calmats durant el descens i han despertat una nova ovació de la plaça de la Vila.

Amb tres gammes extres en cartera, els Castellers de Sants han buscat completar el seu castell de sortida en les millors condicions possibles, amb la idea d’arribar als objectius principals amb plenitud de forces. Calmat fins a l’aleta, el tres gris només ha tremolat lleugerament en el descens. El primer gamma extra dels borinots arribaria en el segon torn. Les tres torres emmanillades, assolides a la diada del Pla de la Seu a Tarragona, al Concurs de Castells i a la seva diada a Sants, els han fet encarar aquesta construcció amb una motivació diferent. Han mostrat un bon domini de folre i de manilles i un tronc que ha intentat aturar el tremolor per convèncer la colla que avui era el dia de fer un pas endavant. El seu moment ha arribat i, per fi, han fet sonar les gralles en el cinc de nou amb folre. Han amagat molt bé els nervis, han lligat molt bé el folre i han mantingut les mides al tronc. Les primeres sotragades, però, han desmanegat l’estructura del dos i els han forçat a desmuntar. Convençuts que la feina estava feta, hi han tornat. En la segona oportunitat, han aturat bé les sotragades fins a col·locar dosos. El castell ha començat a remenar amb les passes de la canalla petita, però els de Sants han demostrat una maduresa increïble protagonitzant un descens d’alta intensitat.

Els Capgrossos carreguen el 2d9fm a la diada de Tots Sants

Tal com van fer a Girona, els Capgrossos de Mataró han iniciat la seva actuació a Vilafranca descarregant un tres de nou amb folre d’excepció. Sense presses i amb total serenor, els maresmencs l’han fet seu amb facilitat. El moment més important de la diada ha arribat a la segona ronda, quan han plantat cara per tercer cop aquesta temporada al dos de nou emmanillat. L’estructura s’ha alçat delicada i ha evitat els moviments laterals, però els nervis de l’aleta han sacsejat de valent el tronc, que s’ha acabat trencant per la part alta després de salvar una posició força complicada. Tot i la dura caiguda, han tingut forces per plantar una tercera construcció de nou pisos, el quatre de nou amb folre. L’estructura ha mantingut la verticalitat sense dificultats, si bé el lent ritme els ha fet treballar de valent a l’altura del folre durant el descens.

Els Xiquets de Tarragona descarreguen el 3d9f a la diada de Tots Sants

Els Xiquets de Tarragona, han vençut les dificultats que arrosseguen aquesta temporada i han descarregat en el primer torn un tres de nou amb folre força nerviós. Amb la pinya justa, han mantingut ferm el folre i els pisos inferiors de la construcció, punt clau per asserenar els ànims dels més menuts. Han rebut el reconeixement d’una plaça molt entesa i han coronat el quatre de vuit amb agulla en el segon torn. Els matalassers han defensat molt bé l’estructura del quatre, però un cop han alliberat l’espadat, el pes als pisos superiors s’ha decantat enrere i ha acabat trencant-se per la part mitja. Tot i la caiguda, han pogut arrodonir amb el cap ben alt la seva actuació tot descarregant el dos de vuit amb folre.

Com calia esperar d’aquesta gran cita, els Castellers de Vilafranca encara han tingut forces per descarregar l’enèsim pilar de vuit amb folre i manilles de la temporada. Els Castellers de Sants han posat la cirereta amb un dominat pilar de sis,mentre que els Capgrossos i els Xiquets de Tarragona han renunciat als pilars de mèrit. Els mataronins han finalitzat l’actuació amb dos pilars de cinc, mentre que els de Tarragona ho han fet amb el vano de cinc.

Castellers de Vilafranca: 3d10fm, 3d9fa, 4d9, P8fm

Xiquets de Tarragona: 3d9f, 4d8a c, 2d8f, P4, P5, P4

Capgrossos de Mataró: 3d9f, 2d9fm c, 4d9f, P5, P5

Castellers de Sants: 3d9f, 2d9fm, id 5d9f, 5d9f, P6

stats