Ara Castells 23/09/2015

El dia que les colles de Tarragona brillen

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets de Tarragona fan història en una diada de Santa Tecla a Tarragona que ha deixat un gust agredolç

Marta Díaz
5 min

BarcelonaAvui s'ha celebrat a la Plaça de la Font de Tarragona la segona de les diades castelleres que es viuen durant la festa major de Santa Tecla, aquesta vegada de la mà de les quatre colles de la ciutat. Tant els Xiquets del Serrallo com els Castellers de Sant Pere i Sant Pau s'havien plantejat avui uns grans objectius per a la diada, mentre que la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Tarragona hi arribaven amb la ressaca de la Diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla i comptaven amb algunes baixes, tot i això, els castells de sortida plantejats han estat els mateixos que els de diumenge i les baixes no han permés que les dues colles de la ciutat rebaixessin els seus objectius.

Els Xiquets de Tarragona han sortit en primera ronda amb el tres de nou amb folre, què ha tingut algun petit tremolí a la carregada propi d'un castell de nou, però que ha quedat descarregat deixant una imatge de postal. Aquest ha estat el desè tres de nou consecutiu descarregat dels Matalassers. Els ratllats han sortit a assegurar amb el castell que actualment els serveix per calmar els nervis propis d'aquesta diada i calmar les sensacions de les caigudes de la diada del diumenge, per atacar en segona ronda el gamma extra altra vegada.

En segona ronda els Xiquets de Tarragona no s'ho han pensat i han tornat a atacar el cinc de nou amb folre, que tot just carregaven diumenge per primera vegada a la seva història. Tremolant i amb el folre treballant de valent, la canalla ha pujat ràpida i valenta i l'ha aconseguit carregar, trencant-se a la sortida de la canalla més petita pel pis de dosos, què ja estaven patint molt al moment de les aletes, sobretot a la banda de la torre, i que han acabat cedint amb la sortida dels acotxadors.

Segon cinc de nou amb folre carregat de la història dels Xiquets de Tarragona per Santa Tecla. SANTA TECLA TGN

Finalment, els Xiquets han tancat la seva actuació amb un quatre de nou amb folre patit en la carregada i treballat al límit fins l'últim moment, però que els ratllats han descarregat per tercera vegada enguany gràcies al seu esforç titànic, i han acabat la diada amb un pilar de sis descarregat celebrat especialment per la colla.

La Colla Jove de Tarragona també ha sortit amb un tres de nou amb folre preciós, què ha acabat descarregant sense cap mena de problema. Aquest era un castell psicològicament important per recuperar la confiança després d'haver sortit de la diada del passat diumenge amb un únic castell carregat.

En segona ronda, la Colla Jove ha apostat pel cinc de nou amb folre, que diumenge els trencava la millor trajectòria de la història d'aquest castell amb catorze cincs de nou descarregats consecutius i que, per tant, avui es presentava com la recuperació del duríssim cop que la colla havia rebut a la jornada de diumenge. Els de la camisa lila han tirat amunt i amb decisió aquesta estructura, què pujava segura i sense cap problema important, però en el darrer moment la canalla s'ha fet enrere i el castell ha quedat en intent desmuntat. Els del Cós del Bou, però, no s'han donat per vençuts i en tercera ronda han tornat a intentar el cinc de nou amb folre. Malauradament l'estructura s'ha trencat per la banda del tres just en el moment en el que l'enxaneta creuava del tres cap a la torre després d'haver fet la primera aleta.

Després del cop rebut amb el cinc de nou amb folre, la Colla Jove ha descarregat un quatre de vuit en quarta ronda i ha deixat passar la ronda de repetició anant directament a la ronda de pilars.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, per la seva banda, han descarregat sense cap mena de problema la torre de set en primera ronda, castell clau per agafar confiança per als grans reptes que la colla s'havia plantejat per a la diada d'avui. En segona ronda, els verds han descarregat per segona vegada enguany el tres de vuit, amb una baixada plena d'emoció a causa de les rebregades que el tronc ha patit a partir del moment de l'aleta, però que el pis de quarts ha defensat amb un treball impressionant que ha fet que el castell s'aconseguís descarregar amb una bona dosi d'èpica dels de Sant Pere i Sant Pau i que ha fet vibrar la plaça amb aquest castell.

En tercera ronda, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han volgut fer del dia d'avui un dia històric per a la seva colla i han intentat després dels bons resultats a les dues primeres rondes el quatre de vuit, que només havien carregat una vegada l'any 1995. Entre crits d'emoció i llàgrimes els del barri de Sant Pere i Sant Pau han descarregat el primer quatre de vuit de la seva història completant per primera vegada la clàssica de vuit i sumant també la millor actuació del seu historial.

Quatre de vuit descarregat per primera vegada a la història dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau completant per primera vegada la clàssica de vuit. SANTA TECLA TGN

Finalment, els Xiquets del Serrallo, que anaven quarts, han sortit amb el cinc de set, què han descarregat per cinquena vegada enguany amb una solvència absoluta, tancant la primera ronda de la diada amb un resultat excel·lent de quatre castells intentats, quatre castells descarregats en poc més de vint minuts.

Un altre moment fonamental de la diada de Santa Tecla d'avui ha vingut de la mà dels Xiquets del Serrallo que en segona ronda han intentat la torre de set. Amb calma i finura la canalla ha aconseguit arribar al cim del castell però ha coronat la torre d'una de les maneres més espectaculars que s'han vist en els darrers anys al món casteller. L'enxaneta ha fet les tres passes i l'aleta amb els dosos absolutament plegats sobre els quarts i un dels peus de l'acotxador sobre el genoll del dos. Tot i això, no s'ho ha pensat i ha fet les tres passes amb un peu sobre l'esquena del dos, mentre el tronc de la torre aguantava les mides, aconseguint carregar la torre en una demostració de valentia de la canalla espectacular. L'estructura ha cedit després de les tres passes de l'enxaneta quedant el castell en carregat, no sense despertar possiblement polèmica sobre si s'ha de considerar intent o carregat.

Els Xiquets del Serrallo han intentat en tercera ronda el quatre de vuit, que no carregaven des del 2013 i que provaven per primera vegada aquesta temporada. Els del barri marítim han pujat l'estructura ben quadrada de mides, però amb la pujada de dosos el tronc ha començat a patir molt i amb la seva entrada s'ha acabat trencant mentre l'enxaneta ja havia començat a baixar, quedant finalment en intent. Després d'aquesta caiguda els Xiquets han decidit no recórrer a la ronda de repetició i han donat per acabada la seva actuació.

La diada doncs ha portat l'èxit dels Xiquets de Tarragona, què han carregat per segona vegada a la seva història el cinc de nou amb folre, amb només tres dies de diferència, i que han coronat per primera vegada en aquesta actuació tres castells de nou, completant la millor Santa Tecla de la història dels Xiquets entre les dues diades, i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, què han sumat la primera clàssica de vuit de la seva història i la millor Santa Tecla, per tant, del seu historial. Però no ha somrigut a la Colla Jove Xiquets de Tarragona, què no ha pogut remuntar la diada, i als Xiquets del Serrallo, que no han aconseguit que la feina feta donés els resultats esperats.

Xiquets de Tarragona: 3d9f, 5d9f c, 4d9f, p6

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d9f, id 5d9f, i 5d9f, 4d8

Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2d7, 3d8, 4d8

Xiquets del Serrallo: 5d7, 2d7 c, i 4d8

stats