El diccionari, la propera conquesta dels falcons

Canal Falco·net impulsa una iniciativa perquè els termes propis del món falconer apareguin al DIEC

El món falconer català es reuneix al Canal Falco·net, una eina d’investigació i difusió de la tradició falconera que va néixer l’octubre del 2014. Com a part de l’acció de difusió de l’activitat, el canal ha fet visible el vocabulari i la història dels falcons a les xarxes socials, i el proper front és arribar a poder normalitzar els falcons en tots els àmbits de la cultura social catalana.

"Primerament vam adreçar-nos al Termcat", explica a l’ARA David Garcia, responsable del Canal Falco·net juntament amb Carol Ayala, "per preguntar quins passos calien fer per incloure un mot al diccionari", ja que afirmen que "els Falcons és una tradició amb prou història i prou viva per sortir reconeguda al diccionari". "Actualment hi podem trobar les paraules 'castell', 'ball de bastons', 'gegant', etc. I creiem que seria positiu que tots els elements de la cultura catalana en formessin part", argumenta Garcia.

Un cop el Termcat va acceptar la seva proposta, i va obrir dues fitxes consultables al seu web CercaTerm, el Canal Falco·net va seguir amb la iniciativa i va fer arribar la seva petició a l’Oficina Lexicogràfica de l’Institut dels Estudis Catalans, perquè es valori la inclusió de falcons al DIEC.

"Deu fer un parell d'anys, la Federació de Colles de Falcons de Catalunya (FCFC) va fer una consulta a l’Oficina Lexicogràfica per com s'havia d'anomenar la persona que fa falcons, i van contestar ‘falconer-falconera’, però no se’n va demanar la inclusió al diccionari". David Garcia, tot i recordar que el procés d’estudi per incloure nous termes al diccionari és llarg (s’ha de verificar la tradició lexicogràfica, l’ús real i habitual del mot en català, la correcta formació lèxica…), afirma que a finals d’any, un cop es publiqui l’actualització del DIEC2, coneixeran el resultat de la seva petició.

Etiquetes

Més continguts de