Ara Castells 11/08/2019

La festa major de Llorenç aguanta el ritme casteller

El tres de nou amb folre, la construcció més important del cap de setmana

Efren Garcia
3 min
El tres de nou amb folre que va aixecar la colla Joves Xiquets de Valls a Llorenç del Penedès.

Lloreç del PenedèsEls tres de nou amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Jove Xiquets de Tarragona van salvar diumenge, a Llorenç del Penedès, un cap de setmana casteller de baixa intensitat. El canvi d’ubicació de la cita, que abans se celebrava davant de l’antic ajuntament i ara al carrer Francesc Macià, va propiciar que aquest nou indret s’afegís a la llista de llocs on s’han alçat construccions de nou pisos o superiors. Si bé és cert que a la zona tradicional l’activitat castellera no para en tot l’estiu, el segon cap de setmana d’agost acostuma a destacar per ser un dels menys intensos de l’any.

El nombre d’actuacions aquest cop no ha arribat a la desena, quan hi ha jornades amb més de trenta cites repartides per tot el territori. D’altra banda, el nivell exhibit per les colles acostuma a respondre a dues grans realitats: la d’aquelles formacions que es posen en marxa lentament després d’una breu aturada estival i la de les que comencen a notar la calor. La diada castellera més destacable d’aquest cap de setmana és, des de fa força anys, la de la festa major de Llorenç del Penedès. Els Nens del Vendrell hi actuen com a colla amfitriona per motius de proximitat, i les colles vallenca i tarragonina ho aprofiten per donar forma a aquelles estructures que han de ser claus en el tram final del mes d’agost. Uns i altres van decidir ahir marxar amb el tres folrat com a millor construcció i acompanyar-la amb les seves millors cartes de vuit pisos.

Els de Valls van ser els primers a atacar el castell més ambiciós. El seu tres folrat es va presentar dinàmic des de l’inici a causa d’un mal encaix a nivell de folre i van haver de treballar de valent durant la baixada. El de la Jove de Tarragona arribaria en tercera ronda. Els de la camisa lila el van intentar controlar fins a l’extrem però això va tensar-lo en el moment de l’aleta i es va desfer amb lleugers tremolors. Uns i altres van necessitar la col·laboració mútua -i dels Nens del Vendrell- per poder arrodonir la base de les seves estructures.

Les dues colles van coincidir també amb el cinc de vuit. Els vallencs el van alçar amb problemes de quadratura i ho van acabar pagant en l’inici del descens, quan va fer llenya. Els tarragonins van injectar-li velocitat per poder-lo alçar en breu dalt d’un folre. El tres de vuit amb el pilar dels vermells i el dos de vuit folrat dels liles van arrodonir les rondes de castells. Un tímid pilar de set amb folre va cloure l’actuació de la Jove de Tarragona; l’espadat encara necessita un punt de confiança. La Joves de Valls va optar aquest cop pel pilar de sis i va exhibir una execució gairebé perfecta.

Els Nens del Vendrell van plantejar una diada de màxims. El seu objectiu actual és consolidar els castells bàsics de vuit i per això van exhibir la segona clàssica de l’any. Van descarregar el tres i el quatre de vuit sense grans complicacions i van exhibir un gran dos de set.

L’excel·lent diada del Firagost dimecres i la filtració dels canvis en la normativa del Concurs de Castells han eclipsat gran part del cap de setmana casteller, però cal destacar, també, l’estrena del quatre de set amb agulla dels Castellers del Riberal, que, tot i ser una de les colles del territori de parla catalana més allunyades de l’epicentre casteller, manté el ritme aliena al moment de recessió actual.

Sense marxar de Llorenç del Penedès, la matinada de dissabte va tornar a ser màgica. Els aficionats de la vila van tornar a reunir-se amb camises d’assaig i un mocador identificatiu per alçar-hi castells de sis pisos com es feien abans.

stats