Ara Castells 29/04/2018

Les estrenes esquiven la pluja a Vilanova i la Geltrú

La diada de Sant Jordi veu el primer quatre de vuit de l'any dels Bordegassos

Efren Garcia
3 min
Els Bordegassos de Vilanova completen el seu primer 4d8 de l'any en la diada de Sant Jordi

Vilanova i la GeltrúLa inestabilitat meteorològica que ha caracteritzat el cap de setmana ha respectat la diada castellera de Sant Jordi, celebrada a Vilanova i la Geltrú. El cel ha obert una finestra de sol que ha durat tot just el temps la diada. Trenta minuts després del final, ha arribat a pedregar i tot. L'actuació ha estat marcada per les estrenes habituals en aquest tram de la temporada perquè les tres formacions han descarregat alguna estructura nova. Els Bordegassos s'han apuntat el seu primer quatre de vuit de l'any, la Colla Joves Xiquets de Valls la primera clàssica de vuit –tres i quatre més dos de set– i els Castellers de Barcelona el dos de set.

La colla amfitriona ha estat l'encarregada d'iniciar l'actuació. Els Bordegassos s'han decidit en el primer torn pel castell més important, el carro gros. El seu quatre de vuit s'ha alçat amb lentitud i amb una feina constant per trobar la quadratura perfecta. Tot i els nervis del primer de l'any, l'han pogut descarregar sense complicacions, fet que augura una bona temporada per als de la camisa groc terrós. En la segona ronda han fet un cinc de set que ha mostrat algunes posicions força lleugeres. La rotació en el tronc feia que l'estructura del dos tendís a deformar-se durant el descens. Han arrodonit la seva millor actuació de la temporada després de fer un quatre de set amb agulla sense preses ni complicacions.

La formació que ha estrenat més castells ha sigut la Colla Joves Xiquets de Valls. Han començat apostant pel tres de vuit. L'estructura, esvelta, s'ha format amb molta comoditat fins a l'aleta, però un tremolí constant els ha obligat a no perdre la concentració durant la descarregada. En la segona ronda han bastit també el seu primer quatre de vuit de l'any. Amb més dubtes, el carro gros s'ha arribat a carregar gràcies a l'esforç constant dels membres del tronc. El descens ha estat agònic i l'estructura ha estat a punt de defallir més d'una vegada. El coratge vallenc ha mantingut el quatre ferms i ha permès que el duguessin a bon port. Han arrodonit la primera clàssica de castells de vuit amb un dos de set més llarg del compte a causa de la lenta pujada d'un menudíssim acotxador.

Tot i que la feina d'assaig avança correctament, els Castellers de Barcelona han decidit aparcar el tres de vuit. Sense una segona estructura d'aquest nivell, el seu castell protagonista ha estat el dos de set que han triat per començar. La torre s'ha bastit correctament, però en el moment culminant una forta sotragada als pisos alts ha posat l'ai al cor als aficionats que omplien la plaça de la Vila. Han donat rodatge al quatre de vuit en el segon torn i han arrodonit la seva tripleta de castells descarregant el cinc de set. L'estructura més senzilla, però, ha patit durant el descens, quan una de les rengles ha començat a ensorrar-se. Els barcelonins han sabut mantenir la serenor en tot moment i aconseguir una diada sense caigudes.

Homenatge al jove Bernat

L'actuació ha començat amb un pilar de quatre dels Bordegassos en què l'enxaneta ha desplegat una pancarta amb el lema "Tots som Bernat" amb l'escut de la colla i el del Club Patí Vilanova. D'aquesta manera, la formació castellera s'ha volgut afegir a les mostres d'ànims cap a un jugador del planter de l'equip apartat de les pistes des de l'any passat per motius de salut. Després de la ronda final de pilars, en la qual els Bordegassos han completat un vano de cinc, la Joves dos espadats de cinc simultanis i un dels Castellers de Barcelona, els locals s'han fet una fotografia de família col·locant la pancarta al mig.

Bordegassos de Vilanova: P4, 4d8, 5d7, 4d7a, V5

Colla Jove Xiquets de Valls: 3d8, 4d8, 2d7, 2 P5, 2 P4

Castellers de Barcelona: 2d7, 4d8, 5d7, P5

stats