Ara Castells 18/10/2015

Les estrenes es multipliquen al tram final de temporada

Vuit colles han protagonitzat novetats castelleres, quatre d'elles històriques, i dues han completat la millor exhibició del seu historial

Efren Garcia
2 min
Els Capgrossos descarreguen el primer castell de nou pisos de l'any a Tarragona. CAPGROSSOS DE MATARÓ

BarcelonaEl tret de sortida de l'últim mes de la temporada castellera s'ha fet notar especialment aquest cap de setmana. Les estrenes s'han multiplicat i els èxits comencen a aflorar a cada racó de Catalunya. Quatre formacions han completat novetats històriques i quatre més han estrenat construccions que encara no havien descarregat enguany. La temporada està en un dels moments més dolços de l'any i previsiblement el ritme es mantindrà fins a l'últim minut.

El premi gros de la jornada se l'han emportat els Castellers de Sants, que han estat els únics a completar una estructura de gamma extra. El dos de nou amb folre i manilles de la formació barcelonina els ratifica a l'elit del món casteller. La vint-i-tresena diada grisa també ha vist el primer intent de quatre de nou amb folre i agulla que els Castellers de Vilafranca porten a plaça enguany. El castell ha fet llenya quan l'enxaneta coronava l'estructura del quatre.

Després d'un inici de temporada molt complicat, els Capgrossos de Mataró han descarregat a Tarragona, una de les ciutats talismà de la formació del Maresme, el primer quatre de nou amb folre de l'any. Els mataronins ja havien coronat aquesta construcció a la diada de les Santes però encara no havien descarregat cap castell de nou pisos. Aquesta mateixa estructura s'ha pogut veure a Sabadell de la mà de la formació local. Els Castellers de Sabadell han arribat a col·locar l'acotxador del quatre però l'enxaneta s'ha fet enrere i el castell ha acabat cedint. Els que sí que hi han celebrat una estrena han estat els Sagals d'Osona, que han tancat la diada dels Saballuts descarregant per primer cop en la seva història el pilar de sis. Els de la camisa taronja havien coronat l'espadat les temporades 2003 i 2004 però ara feia 11 anys que no el portaven a plaça.

Després de coronar el quatre de vuit els anys 2012 i 2013, els Castellers de la Sagrada Família han pogut completar per primer cop el carro gros. Els de la camisa verda han aconseguit descarregar el seu millor castell al millor dels escenaris, la façana del temple que dóna nom al barri barceloní.

Si bé es tracta d'un castell poc reconegut en el fet casteller, també cal destacar la consecució del primer cinc de set amb agulla que es porta enguany a plaça; el van descarregar dissabte els Tirallongues de Manresa a la diada castellera de la Fira Mediterrània. Els del Bages cada setmana estan més a prop del seu repte principal, la recuperació del quatre de vuit, que podria arribar abans que s'acabi l'any. També amb el quatre a l'horitzó, els Castellers de Cornellà han aprofitat aquest cap de setmana per estrenar el tres de set amb agulla, una estructura que encara no havien completat el 2015.

Els Matossers de Molins de Rei han aconseguit aquest cap de setmana la millor actuació de la seva història en descarregar per segon cop el tres de set amb agulla i coronar el seu primer quatre amb el pilar. Els del Baix Llobregat confirmen així el seu millor estat de forma i la millor temporada del seu historial, superant la del 2011. L'altra formació que ha superat el seu màxim registre aquest cap de setmana ha estat la dels Castellers de l'Alt Maresme. A Olot, els Maduixots van descarregar dissabte per primer cop el tres de set i van unir-lo al quatre de set, al cinc de sis i al pilar de cinc, i van assolir així la seva millor actuació.

stats