Castells
Ara Castells 31/08/2022

Un gran Sant Fèlix coronat amb el primer castell de 10 en tres anys

Els verds destaquen amb quatre gammes extra en una diada extraordinària després de la pandèmia

4 min

Vilafranca del PenedèsL'agost casteller ha anat oferint noves fites, malgrat que tothom estava a l'expectativa de treure tot el potencial per Sant Fèlix. L'ambició ha sigut màxima, però s'ha demostrat la dificultat de la gamma extra –sobretot després de l'aturada per la pandèmia– i a Vilafranca només s'han descarregat dos dels vuit castells de més dificultat que s'han intentat.

Des de ja fa setmanes, els Castellers de Vilafranca tenien entre cella i cella l'objectiu del 3 de 10 amb folre i manilles per Sant Fèlix. Tant ha sigut així que, condicionats amb la caiguda del 4 de 9 amb folre i agulla a l'Arboç, han atacat el tres emmanillat en primera ronda. El tres emmanillat ha pujat amb un punt de nervi i una batzegada abans de la carregada ja l'ha deixat molt tocat. Han tingut temps de coronar-lo, però instants després ha cedit. L'eufòria a plaça, però, ha sigut evident quan s'ha tornat a veure un castell de 10 tres anys després.

Pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca.
2 de 8 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls
Pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Joves Xiquets de Valls

Els verds han continuat amb el 5 de 9 amb folre que, a diferència del Catllar, ha requerit un gran esforç sobretot a la baixada amb la rengla molt castigada. No han pogut aixecar, en canvi, el 2 de 9 amb folre i manilles. La torre ha tingut una execució bastant lenta i això ha sigut clau perquè no l'aguantessin en els últims instants, quan ja sortien els sisens. Les úniques manilles descarregades, per tant, han sigut les del pilar de 8, en què han tornat a demostrar la mestria de l'espadat.

La Colla Vella ha tingut un mal inici de jornada quan el 2 de 9 amb folre i manilles els ha quedat en un intent. Els rosats no l'han pogut lligar bé i ha caigut en l'encaix amb manilles quan ja l'estaven desmuntant. Però els vallencs no han renunciat a un dels grans objectius del dia i, després de descarregar un bon 3 de 9 amb folre, han afrontat el 2 de 8 sense folre. El dos ha presentat bones maneres i ha plasmat les proves realitzades a assaig, però probablement per una pujada un pèl pausada no els han arribat les forces. Tot i haver fet grans proves d'altres gammes extres, els del Portal Nou es van decantar per acabar l'actuació amb uns bons 4 de 9 amb folre i pilar de 7 amb folre.

La Joves de Valls anava consolidant els passos en les últimes actuacions, sobretot amb vista al 5 de 9 amb folre. Després d'un magnífic 3 de 9 amb folre, han anat de cap al cinc folrat, que ha ofert bones maneres des del principi, però abans de la carregada ja ha donat brega. L'estructura del tres s'ha anat tancant massa i ha cedit quan començaven a baixar els dosos. L'ambició dels vermells no s'ha acabat aquí i han descarregat el 4 de 9 amb folre, el primer de l'any, i encara s'han guardat l'atac del pilar de 8 amb folre i manilles. L'espadat ja ha mostrat dificultats ben al principi en l'encaix amb el quart i unes manilles que patien molt, i això ha fet que no l'aguantessin després de l'aleta.

3 de 10 amb folrre i manilles dels Casteller de Vilafranca, carregat a Sant Fèlix 2022
4 de 9 amb folre dels Minyons de Terrassa a Sant Fèlix 2022
5 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca a Sant Fèlix 2022

Finalment, els Minyons de Terrassa han arribat a plaça amb el programa de castells més apamat. Després de descartar l'intent del 2 de 9 amb folre i manilles fruit d'alguns canvis en les últimes setmanes, han presentat la tripleta a Sant Fèlix. El 3 de 9 amb folre i el 5 de 8 han sigut molt bons, i sí que ha requerit un pèl més d'esforç el 4 de 9 amb folre que se'ls ha estirat de mides durant la descarregada.

Sant Fèlix, per tant, ha posat una bona part de les cartes damunt la taula abans d'un setembre en què les colles voldran acabar de descarregar els castells que han quedat a mitges per encarar bé el Concurs de Castells.

Una diada inimaginable fa mesos

L’actuació d’aquest dimarts també cal valorar-la i posar-la molt en el context actual del món casteller, en què les colles han fet una gran feina de picar pedra als patis d’assaig en un retorn a l’activitat després de pràcticament dos anys d’aturada. És cert que la diada de Sant Fèlix i el món casteller encara són en un nivell inferior al d'abans de la pandèmia, però el que s'ha viscut a Vilafranca del Penedès i en altres places en les últimes setmanes era inimaginable fa mesos amb els canvis obligats per a la canalla i una massa social a la qual costava tornar a fer castells.

La canalla dels Castellers de Vilafranca a la diada de Sant Fèlix 2022

Molts auguraven una temporada d’objectius mínims i molt lluny del nivell prepandèmic. Plantejar una actuació amb castells de nou ja era una quimera fa un temps, i ara ja ens trobem tres formacions amb castells de gamma extra, dues més amb castells de nou i tretze més amb castells de vuit. Gaudim dels castells, que les alegries tornen a plaça.

El balanç de la diada de Sant Fèlix
  • Castellers de Vilafranca 3d10fm(c), 5d9f, 2d9fm(c), pd8fm
  • Colla Joves Xiquets de Valls 3d9f, 5d9f(c), id4d9f, 4d9f, pd8fm(c)
  • Colla Vella Xiquets de Valls (i)2d9fm, 3d9f, 2d8sf(c), 4d9f, pd7f
  • Minyons de Terrassa 3d9f, 4d9f, 5d8, vd5
stats