Castells
Ara Castells 31/07/2022

Manilles i estrenes que marquen un abans i un després

Vilafranca, Joves de Valls i Jove de Tarragona fan un salt endavant abans de la intensitat de l’agost

3 min
Pd8fm dels Castellers de Vilafranca

L'últim cap de setmana ha brindat una actuació de primer nivell a Vilanova i la Geltrú, que ha fet rememorar les emocions de diades prèvies a l'aturada per la pandèmia. Els Castellers de Vilafranca van tornar a demostrar que dominen el panorama casteller, mentre que la Joves de Valls i Jove de Tarragona van descarregar els primers castells de nou de l'any.

Els Castellers de Vilafranca tenien fixada la Diada de les Neus per donar un nou cop d’autoritat. En segona ronda arribava el primer intent de 2 de 9 amb folre i manilles de la represa, que va pujar a un ritme més lent que l’habitual en aquest castell. Això es va notar a partir de l’aleta, quan les forces ja van anar molt al límit i, tot i que va semblar que el podien salvar, finalment el castell va acabar cedint quan sortien els dosos.

Si una cosa tenen els verds, però, és l’ambició màxima. Tot i renunciar a un hipotètic intent de 5 de 9 amb folre, van tancar l’actuació –en què ja havien completat el 3 i el 4 de 9 amb folre– amb el segon pilar de 8 amb folre i manilles i el van descarregar de manera impecable. Els vilafranquins fan ara una setmana de vacances i ja tenen entre cella i cella tornar als castells de deu per Sant Fèlix.

Vilanova va ser per a la Joves de Valls l'escenari per treure’s l’espina dels castells de nou. Els vermells van poder descarregar el primer 3 de 9 amb folre de l’any, després d’haver-lo coronat per Sant Joan. El tres es va descarregar amb solidesa, així com el 5 de 8 previ. El 2 de 8 amb folre de tercera ronda va tenir una batzegada en la carregada. I van acabar l'actuació amb un bon pilar de 6.

L’actuació de dissabte era molt important per a la Jove de Tarragona després d’un inici de temporada per sota de les expectatives. D’aquesta manera van atacar el primer 7 de 8 de l’any d’inici que, tot i algun bellugueig, no va perillar. Amb el primer objectiu del dia al sarró, van posar tota l’atenció en el 4 de 9 amb folre i el van completar amb bona execució, i van tancar amb el 3 de 8. Diumenge van repetir el tres i el set a Vilallonga del Camp, però van aparcar els nou pisos.

Els Bordegassos no van tenir la Diada que esperaven. Amb el 5 de 7 a la butxaca, van afrontar el primer 2 de 7 de l’any, però el castell ràpidament es va mostrar nerviós i va caure abans de carregar-se. Van poder completar l’actuació amb el 4 de 7 amb agulla i el 3 de 7.

La Vella pensa en el futur

La Colla Vella dels Xiquets de Valls està duent a terme una estratègia més pausada i de consolidar estructures pensant en els grans objectius per a les grans actuacions. D’aquesta manera, dissabte a Vila-seca van fer la clàssica de vuit amb unes estructures enfocades als castells de deu i sense folre, mentre que diumenge a Vilallonga del Camp sí que es van anotar el 3 de 9 amb folre, el 5 de 8 i el pilar de 6. Els rosats tenen ara una cita destacada el dimecres, en l’actuació de Firagost, on buscaran descarregar el seu primer 4 de 9 amb folre de l’any.

El 3 de 8 agafa protagonisme

En aquesta represa força colles han pogut revalidar amb certa facilitat els galons de vuit a través del 4 de 8. En el cas del 3 de 8, però, ha costat més perquè es tracta d’una estructura més delicada. Aquest cap de setmana, els Castellers de Barcelona i els Xiquets de Reus han pogut trencar aquesta barrera i descarregar-los en els seus primers intents de la temporada. Per la seva banda, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van fer gala del seu bon pilar, encara que l’espadat de 6 va quedar en carregat.

stats