Microsites 23/09/2017

La Mercè torna a gaudir de la màgia dels castells de gamma extra

La plaça de Sant Jaume també ha vist un intent desmuntat de quatre de nou sense folre

Efren Garcia
3 min
El 2d9fm esdevé el millor castell dels Castellers de Vilafranca en la diada històrica de la Mercè

BarcelonaLa diada castellera històrica de la Mercè s'ha quedat aquesta temporada sense un castell inèdit però ha gaudit d'un gran nivell sense incidències per part de les tres formacions que han apostat per les construccions de nou pisos i les de la gamma extra. Els Castellers de Vilafranca, que tornaven a la plaça de Sant Jaume després d'uns anys sense participar en aquesta actuació, i els Minyons de Terrassa, que complien la seva trentena temporada fent a Barcelona, han completat amb molta comoditat el dos de nou amb folre i manilles. Els vilafranquins han volgut anar un pas més enllà a través del quatre de nou sense folre però avui no era el dia i l'han hagut de desmuntar. La colla amfitriona, la dels Castellers de Barcelona, ha optat per rubricar una serena tripleta màgica, la segona de la seva temporada.

Arrossegant un gran capital humà el dia abans de la Mercè, els Castellers de Barcelona han vist clar que calia iniciar la seva actuació amb el castell més participatiu, el quatre de nou amb folre. Després de desmuntar-ne un primer peu, l'han alçat amb nervis però amb un domini continu que els ha permès mantenir les mides correctament fins al final i completar-lo amb gran agilitat. El tres de nou amb folre ha dibuixat un panorama semblant, el castell s'ha bastit estirat de mides i amb petits moviments laterals, però no ha suposat cap problema important per a una colla local que ha arribat a aquest punt de la temporada en un gran moment de forma. Si bé els últims assajos dels de la camisa vermella han fet que a plaça s'arribés a especular amb la possibilitat d'estrenar el nou de vuit, la colla degana ha decidit arrodonir la seva actuació descarregant el cinc de vuit i completant l'anomenada 'tripleta màgica'.

Els Minyons de Terrassa han optat per començar la seva actuació amb un valor segur, el tres de nou amb folre, per poder encarar amb serenor i plenitud de condicions el seu primer castell de gamma extra. La construcció s'ha mostrat molt dòcil i això els ha facilitat sumar el catorzè tres de la temporada. Han guardat les forces per completar el dos de nou amb folre i manilles, un castell lleuger i amb algun canvi obligat després de la diada de Sant Fèlix però que ja havien exhibit a Sabadell. La lleugeresa del seu tronc ha fet que fos complicat aturar-ne tots els moviments, però els malves l'han controlat de cap a peus. Han acabat la seva tripleta de nou pisos amb un quatre de nou amb folre que no els ha suposat complicacions.

Amb una desena de torres emmanillades al sarró, els Castellers de Vilafranca han optimitzat el seu peu i han aprofitat la col·laboració d'aficionats i castellers per començar el seu retorn a la plaça de Sant Jaume amb un castell de gamma extra. El dos de nou amb folre i manilles s'ha completat sense dificultats i això ha donat pas a l'anunci de la construcció més important de la jornada, el quatre de nou sense folre, un castell que no s'havia coronat mai a la Ciutat Comtal. Els 'verds' l'han agafat més tancat de l'habitual i això ha fet que no pugés còmode. Amb l'entrada del pis de dosos, el quatre s'ha tancat de forma perillosa i el moviment a la part del mig ha obligat a desmuntar. Han decidit aparcar-lo i sumar l'onzè tres de nou amb folre. Han acabat la seva actuació descarregant un quatre de nou amb folre que no ha estat tan còmode com hauria volgut la colla penedesenca.

La ronda de pilars també ha gaudit del seu castell de gamma extra, el pilar de vuit amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa. Els malves, que no han completat mai el més gran dels espadats en la diada de la Mercè, només hi han pogut dibuixar l'aleta perquè una forta sotragada en el moment de coronar ha fet que fos impossible començar el descens. Els Castellers de Vilafranca han optat pel de set pisos, amb l'alineació més pesant de les dues habituals, mentre que els Castellers de Barcelona han descartat cap intent de pilar de mèrit i han acabat la seva actuació amb sis pilars simultanis i portant l'espadat de cinc al balcó de l'Ajuntament.

Castellers de Barcelona: P4 cam, 4d9f, 3d9f, 5d8, 6 P4, P5 c

Minyons de Terrassa: P4 cam, 3d9f, 2d9fm, 4d9f, P8fm c, 2 P5 (1 de carregat)

Castellers de Vilafranca: P4 cam, 2d9fm, id 4d9, 3d9f, 4d9f, P7f, 3 P4

stats